09 Mar 2019 10:04 Son Güncelleme: 09 Mar 2019 11:21

Aile Bakanlığı'ndan BTK’ya ‘Momo’ çağrısı: Erişimi engelle!

Sosyal medyadaki çocuk içerikleri üzerinden çocuklara ulaşarak intihara sürükleyen online oyun Momo’ya şikayetler arttı. Bunun üzerine harekete geçen bakanlık, BTK’ya erişim engeli talebinde bulundu.

YouTube ve WhatsApp uygulamaları üzerinden çocuklara ulaşarak hipnotize eden online oyun Momo Challange’a yönelik şikayetlerin arması üzerine Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı harekete geçti. Oyuna erişimin engellenmesi için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) resmi yazı ile talepte bulunuldu. Momo uygulamasının Türkçe versiyonu olmaması nedeniyle Türkiye’de yaygın olmadığı belirtilirken, konu yakın takibe alındı. Momo meydan okuması, olarak bilinen ve yaklaşık bir yıldır çeşitli ülkelerde yayılan Momo Challenge, internette panik ve histeri yarattı.

ÇOCUKLARI HİPNOZ EDİYOR

Çocukları intihara sürükleyen Mavi Balina oyununun bir başka versiyonu olarak görülen Momo Challenge içeriği, Youtube’daki çocuk programları arasına reklam gibi sokuluyor yahut WhatsApp üzerinden link ile geliyor. Momo karakteri videolarında, hipnoz görüntüleri eşliğinde çocuklara kesici aletlerin evlerindeki yerlerini söylüyor, görüntülerle destekli bir şekilde kendilerine zarar vermeleri talimatı veriyor, yapmazlarsa çocuğa ve ailesine zarar vermekle tehdit ediyor. Momo Challange’ın Türkiye’de de özellikle sosyal medya üzerinden paylaşılan yurt dışı örneği ile birlikte yaygınlaşması üzerine Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile gerekli görüşmeleri gerçekleştirerek, Momo oyununa erişimin engellenmesi yönünde BTK’ya resmi yazı ile talepte bulundu. Konunun, Bakanlık tarafından, emniyet ve BTK işbirliği ile yakından takip edildiği bildirildi.

Ebeveynlere uyarı

1. Çocukların kullandığı bütün elektronik aletlerde (tablet, telefon, bilgisayar, vb.) güvenli internet çocuk profili kullanılmalı, zararlı içeriklerin önüne geçilmeli.

2. Ebeveynler çocukların kullandıkları cihazlarda güvenlik ve gizlilik ayarlarını aktive etmeli.

3. Çocukların dijital ortamlarda geçirdikleri zaman ve yaptığı faaliyetlerin ebeveynler tarafından takibi sağlanmalı.

4. Ebeveynler çocukların karşılaşabilecekleri olumsuz içeriklerle ilgili çocuklarını bilgilendirmeli ve herhangi bir olumsuzluk durumunda konuyla ilgili kendilerine haber vermeleri konusunda anlaşma yapmalı.

5. Ebeveynler çocuklarını çok iyi gözlemlemeli, onlardaki değişimi fark edecek yakınlığı kurmalı, içine kapanma, aile ortamından uzaklaşma gibi davranışlar sergiliyorsa internette takip ettiği içerikleri kontrol etmeli ve anında müdahale edebilmeli.

6. Zaman zaman farklı akımların ortaya çıkabileceği ihtimaliyle ebeveynler konuyla ilgili gerekli takibi yapmalı, yeni çıkan akımlardan haberdar olup gereken önlemi almalı.

7. Zararlı içeriklere rastlanması halinde Alo 183 hattına, ihbarweb.org.tr adresine ya da Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığına önlem alınması için bildirimde bulunulmalı.