ADİL KULLANIM KOTASI İSYAN ETTİRDİ!
İnternet bağlantı hızınız bir anda sürünmeye başladıysa, bu, sizin de "adil kullanım kotası" mağduru olduğunuz anlamına gelebilir.
Cep telefonu operatörlerinin uzun süredir uyguladığı "Adil kullanım kotası" sistemi, ülkemiz internet servis sağlayıcıları tarafından da benimsenip, kullanıcıların internet bağlantı hızları 1Mbit gibi komik rakamlara düşürülünce tüketiciler ayağa kalktı.
"Adil kullanım kotası" uygulaması devreye alınmadan önce sözleşmesi yapılan tarifelerde bile kullanıcılara haber vermeksizin değişikliğe gidilirken, satılan "yüksek hızlı" internet bağlantıları da konulan bu kota ile işlevini yitirdi.
Özellikle Nisan ayında yaygınlaşan uygulama sonucunda, aylık kullanımında 50 GB kotanın üzerine çıkan kullanıcıların "ışık hızındaki" internet bağlantıları 1 Mbit hızına çekiliyor.
50 GB neden yetersiz?
Eğer 20 Mbit hızında internet bağlantınız varsa, bu saniyede yaklaşık 2.5 MB (megabayt) hızla dosya transfer edebileceğiniz anlamına geliyor.
Yani 1 dakika içerisinde 150 megabayt, 1 saat içerisinde de 9 gigabayt’a varan büyüklükte veri transferi yapabilir, dosya indirebilirsiniz.
50 gigabaytlık kotayı doldurmak içinse, (tarifenizde yazan transfer hızına tam ulaşamasanız da) 6-7 saat gibi bir süre boyunca dosya aktarımı yapmak yeterli olacaktır.
Uzaktan eğitim veren kurumların öğrencilerinin dersleri internet üzerinden videolar ve canlı bağlantılarla takip ettikleri, 720p çözünürlüğe sahip 5 dakikalık bir YouTube videosunun boyutunun 70 megabaytı aştığı göz önüne alındığında günde 2 saat video izleyerek bile 50 GB’lik "adil kullanım" kotasını aşmak mümkün. Eğer her gün girdiğiniz siteleri de ziyaret ederseniz, daha ayın ortasında kotanızı doldurabilirsiniz.
Kullanıcılar isyan ediyor!
Şirketlerin "adil kullanım kotasını" kendilerine haber vermeksizin devreye aldığını savunan kullanıcılar internet üzerinden örgütlenmeye başladılar.
Yalnızca 1 hafta önce tescil edilen www.dusukhizahayir.com adresinde başlatılan imza kampanyasına şu ana kadar katılan kullanıcı sayısı 18 bin 515’e ulaşırken, aynı amaçla Facebook üzerinde başlatılmış gruplar da bulunmakta.
Şirketlerden "adil kullanım kotası" uygulamalarını değiştirmelerini isteyen kullanıcılar, kotanın tamamen kaldırılmasındansa, daha mantıklı bir hale getirilebileceğini belirtiyorlar. Şu andaki uygulamada, tarifenizdeki internet bağlantı hızınıza bakılmaksızın kotanızı aştığınız anda hızını 1 Mbit’e çekiliyor. Bu da saniyede yaklaşık 125 kilobaytlık bir veri aktarım hızı demek.
Kullanıcılar, 50 GB gibi "komik" bir kota yerine 250 GB gibi bir kota uygulanmasını, kota aşımında da tarifede yer alan hıza göre internet bağlantı hızının düşürülmesini istiyorlar. Forumlarda ve çeşitli sitelerde yer alan önerilerde, 8 Mbit’lik tarifelerin kota aşımında hızlarının 2 Mbit’e, 16 Mbit’lik tarifelerin 4 Mbit’e düşürülerek daha "adil" bir kullanım sağlanabileceği vurgulanıyor.
İki saatte 1.400 imza!
Dusukhizahayir.com sitesinin kurucusu Egemen, TTNET’in adil kullanım kotasını protesto etmek amacıyla bu siteyi hazırladığını söylüyor ve süreci şöyle anlatıyor:
"Üyesi olduğum Donanimhaber forumlarında "adil kullanım kotası" konusu tartışılırken aklıma gelen bu fikri paylaştım. İnsanlardan gelen desteği görünce de, 5 saat gibi kısa bir süre içerisinde dusukhizahayir.com sitesini hazırlayarak yayına aldık. Daha ilk saatlerinde bin 400’ü aşkın kişi siteye gelip, "Adil kullanım kotası"na karşı imza verdi. Şu anda 20 bin imzaya yaklaşmış bulunuyoruz, hedefimiz ise 50 bin imza"
İtiraz edip, eski hızınıza kavuşabilirsiniz!
Eğer internet servis sağlayıcınızın "Adil kullanım kotası" uygulaması imzaladığınız sözleşmelede yer almıyorsa, Tüketici Hakem Heyetlerine başvurarak eski internet hızınıza kavuşabilirsiniz. Şirketlerin "limitsiz" adı altında "limitli" tarife satarak tüketiciyi yanılttıklarını savunan kullanıcılar, "adil kullanım kotası" ibaresi bulunmayan sözleşmelerini ve bu uygulamaya itirazlarını içeren dilekçeyi bulundukları ilçelerde yer alan Tüketici Hakem Heyeti’ne verebiliyorlar.
Bu şekilde Tüketici Hakem Heyetlerine başvuran kullanıcılar, internet hızlarının eskiye döndüğünü ve "adil kullanım kotası" uygulamasından kurtulduklarının altını çiziyorlar. (Milliyet)