16 Mayıs 2019 15:37 Son Güncelleme: 16 Mayıs 2019 16:45

Adalet Bakanı Gül açıkladı! Öcalan yasağı kalktı!

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesini kabulünün ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın avukatlarıyla görüşmesine ilişkin, "Daha önce verilen kısıtlama kararları söz konusuydu. Bu kısıtlama kararları kaldırıldı. Görüşme yasağına ilişkin bu kararlar kaldırıldı ve görüşme imkanı getirildi." dedi.

Abdulhamit Gül, Avrupa İşkencenin Önleme Komitesi üyelerini kabulünün ardından gazetecilere açıklamada bulundu, soruları yanıtladı.

"İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELEYE SIFIR TOLERANS TANIYORUZ"

Heyetle yapılan görüşmeleri anlatan Gül, Türkiye'nin Avrupa Konseyi üyesi olarak komitenin denetimine, görüşüne açık olduğunu belirtti. Gül, şeffaf bir ülke olan Türkiye'nin, cezaevleri, özgürlükler konusunda da Avrupa Konseyi ve uluslararası sözleşmeler çerçevesindeki her türlü yükümlülüğü yerine getiren ülke olduğuna işaret etti.

İhlallerin yaşanmaması, insan haklarının, özgürlüklerin genişlemesi, korunması anlamında kurumlarla iş birlikleri yapıldığını aktaran Gül, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu, işkence ve kötü muameleye sıfır tolerans tanıdıklarını vurguladı. Bakan Gül, bu konuda 2012'den itibaren önemli mesafeler katedildiğini söyledi.

"ASLA KABUL EDEMEYİZ"

İşkence ve kötü muamele konusunda uluslararası kuruluşların denetimler yaptığına dikkati çeken Gül, Bakanlığın, cezaevi yönetimlerinin hassasiyetini sürdürdüğünün altını çizdi. Bakan Gül, "Hiçbir şekilde hiçbir kişinin keyfi tutumunu asla kabul edemeyiz, bu konuda hak ihlaline izin veremeyiz. Bu konularda adli, idari soruşturmalar yapılmakta, varsa ihlaller, kötü, keyfi uygulamalar, gerekli müeyyideler yapılmaktadır." diye konuştu. Görüşmenin verimli geçtiğine değinen Gül, bu tür ilişkilerin devamının Türkiye adına faydalı olduğunu söyledi.

ÖCALAN'IN AVUKATLARIYLA GÖRÜŞMESİ

Teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın avukatlarıyla görüştürülmesine ilişkin soru üzerine Gül, hükümlülerin avukatlarıyla görüşmesinin kanuni bir hak olduğunu anımsattı. İnfaz Kanunu'nun hükümlülerin avukatlarıyla görüşme hakkını düzenlendiğini bildiren Gül, Kanunda belli güvenlik riskinin oluşması hallerinde görüşmenin sınırlandırılabileceğine de düzenlediğini anlattı.

Bu sınırlamanın, kısıtlamanın yargının denetimine açık olduğuna dikkati çeken Gül, şöyle devam etti:

"Daha önce verilen kısıtlama kararları söz konusuydu. Bu kısıtlama kararları kaldırıldı. Görüşme yasağına ilişkin bu kararlar kaldırıldı ve görüşme imkanı getirildi. Hukuken bu konudaki engeller kalktıktan sonra avukatının görüşme imkanı da hukuken söz konusu olmuştur."

Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesinin Türkiye'de yaptığı temasların sorulması üzerine Gül, heyetin farklı cezaevlerini ziyaret ettiğini, gidilecek yerleri komitenin belirlediğini dile getirdi.

"İMRALI'YA DA GİDİLDİ"

Abdulhamit Gül, yapılan ziyaretlere ilişkin şunları kaydetti:

"İstanbul, Diyarbakır, Silivri, Şanlıurfa cezaevlerine gidildi. İmralı'ya da gidildi, orayı da ziyaret ettiler. İlgili şahıs, tutuklu, mahkumlarla görüşmeler sağlandı. Genel itibarıyla da daha önceki ziyarete göre olumlu gelişmeler olduğunu da ifade ettiler. Biz işkence, kötü muameleye sıfır tolerans anlayışıyla çıkmış, özgürlükçü, demokrasiyi geliştiren bir anlayışla yola devam edeceğiz. Bu konudaki eleştiri ya da önerileri de dikkatle takip edeceğiz."

Heyette yer alanların teröristbaşı Öcalan'la görüşüp görüşmediği sorusuna Adalet Bakanı Gül, "İmralı ziyareti oldu." yanıtını verdi.

8 YIL SONRA AVUKATLARIYLA GÖRÜŞTÜRÜLMÜŞTÜ

İmralı F Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan Abdullah Öcalan, 8 yıl aranın ardından 2 Mayıs Perşembe günü avukatlarıyla görüştürülmüştü.

Öcalan avukatları aracılığıyla yaptığı açıklamada açlık grevlerinin sona erdirilmesi, şiddet yerine yumuşak güç kullanımı ve Suriye'de Türkiye'nin hassasiyetlerine duyarlı olunması mesajları vermişti.

Öcalan'la son olarak 12 Ocak 2019'da kardeşi Mehmet Öcalan görüşmüştü.

BAHÇELİ: AVUKATLARIYLA GÖRÜŞEBİLİR

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Abdullah Öcalan'ın avukatlarıyla görüşmesiyle ilgili bir soruya şu yanıtı vermişti:

"Bu bir talep meselesidir. Avukatıyla uzun yıllar görüşememesinin ısrarlı bir şeklidir. Bir hanımefendi milletvekilinin cezaevinde 160 günden beri ölüm orucu tutmuş olmasındandır.

Böyle bir durum karşısında Sayın Cumhurbaşkanının ifade ettiği şekliyle; çözüm sürecini kapsamayan ama avukatının talebine verilen bir cevaptır. Bana sorarsanız avukatıyla görüşsün."

BEŞTEPE'DEN AÇIKLAMA GELMİŞTİ

Teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın mektubunun ardından "yeni bir çözüm süreci başlayacak" iddiası gündeme gelmişti. İddiaya dair açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun "Yeni bir çözüm süreci yok. Öcalan'ın açıklamasına bakıp da bu yorumu yapanlar yanılır." demişti.