ABD'yi korkutan senaryo: Yeni bir iç savaş - Sayfa 8

İHTİMALİ ABARTILI BULANLARA NE YANIT VERİYOR?

Harvard Üniversitesi'nden siyaset bilimci Josh Kertzer ise iç savaş öngörülerine kesinlikle katılmadığını açıkladı. Kertzer, "Birçok iç savaş uzmanı tanıyorum ve çok azı ABD'nin bir iç savaşın eşiğinde olduğuna inanıyor" dedi. Ancak Walter, "Burada olmaz" tezine karşı çıktığını söyleyerek, çok sayıda iç savaş mağduruyla yaptığı görüşmeleri hatırlattı: "İster Bağdat, ister Saraybosna, ister Kiev'de olsun, herkes 'Bunu beklemiyorduk. Aslında, yakındaki tepede makineli tüfek sesi duyana dek bir şeylerin yanlış olduğunu kabul etmeye istekli değildik. Ve o noktada çok geç olmuştu' diyordu."

814
ABD'yi korkutan senaryo: Yeni bir iç savaş - Sayfa 9

 'ABD ŞİDDETE MEYİLLİ BİR TOPLUM'

Virginia Tech Üniversitesi'ndeki Barış Çalışmaları ve Şiddet Önleme Merkezi'ni Direktörü James Hawdon da, benzer bir görüşü savundu. The Observer'a konuşan Hawdon, "Alarmist olmak istemem ama ülke şiddetten uzaklamak bir yana, giderek şiddete yaklaşıyor. Yeni bir tartışmalı seçimin karanlık sonuçları olabilir" dedi. Minnesota Üniversitesi'ndeki Siyaset ve Yönetişim Merkezi'nin Direktörü Larry Jacobs da, Amerikalıların 'istikrarlı bir demokrasiyi çantada keklik' olarak gördüğünü ama ülkede esasında şiddetin norm olduğunu söyledi.

914
ABD'yi korkutan senaryo: Yeni bir iç savaş - Sayfa 10

Amerikan yerlileri soykırımından iç savaşa, dört başkana suikast girişiminden yılda 40 bin kişinin ölümüne yol açan bireysel silahlanmaya ve başka ülkelerde milyonlarca kişinin öldürüldüğü dış politikaya dikkat çeken Jacobs, "Amerika'nın şiddete alışık olmadığı söylenemez. Şiddete çok meyilli bir toplum ve burada konuştuğumuz şey, şiddete açık bir siyasi gündemin sağlanması. Amerika'daki korkutucu yeni rota bu" dedi. 

1014
ABD'yi korkutan senaryo: Yeni bir iç savaş - Sayfa 11

'FBI ENGELLEYEBİLECEK Mİ?'

Jacobs, ülkede yaygın ve sürekli şiddet öngörüsünde bulunmadığını ama dönem dönem ve dağınık bir coğrafyada terör saldırıları düzenlenebileceğini söyledi. "Dürüst olmak gerekirse şu an birçoklarının korktuğu şey, Kuzey İrlanda modeli" diyen Jacobs şöyle devam etti: "Çünkü bunu yapmak için aşırı sayıda insana ihtiyaç yok ve şu an yüksek motivasyonlu, iyi silahlanmış gruplar var. Soru şu: FBI, bir terör kampanyası başlatmalarından önce onları ortadan kaldırabilecek şekilde aralarına sızabildi mi?"

1114