ABD'yi korkutan senaryo: Yeni bir iç savaş - Sayfa 6

'SİYASİ GÜCÜNÜ KAYBEDEN GRUPLARIN ÖFKESİ'

Walter, insanların iç savaşların genellikle yoksullar veya baskı altındaki topluluklar tarafından başlatıldığına inandığını ama gerçekte durumun böyle olmadığını da savundu: "İç savaşları başlatan gruplar genellikle bir zamanlar siyaseten hâkim olan ama düşüşte olanlardır. Ya siyasi güçlerini kaybetmişlerdir ya da kaybetmektedirler ve ülkenin doğuştan kendilerine ait olduğuna gerçekten inanırlar. Sistem artık lehlerine işlemediği için kontrolü yeniden güç yoluyla alma hakkını kendilerinde görürler."

614
ABD'yi korkutan senaryo: Yeni bir iç savaş - Sayfa 7

TARTIŞMA MERKEZ MEDYAYA TAŞINDI  

Walter'ın kitabı ve 'ikinci iç savaş' tartışması, ABD'de geçtiğimiz hafta merkez medyada da manşetlere taşındı. New Yorker dergisinde "Ufukta iç savaş mı var?" başlıklı bir makale yayımlanırken, New York Times yazarı Michelle Goldberg "Gerçekten ikinci bir iç savaşla mı karşı karşı karşıyayız?" başlıklı bir köşe yazısı kaleme aldı. Üç eski general ise Washington Post gazetesine yazdıkları makalede 'yeni bir darbe girişiminin iç savaşa yol açabileceği' uyarısında bulundu.

714
ABD'yi korkutan senaryo: Yeni bir iç savaş - Sayfa 8

İHTİMALİ ABARTILI BULANLARA NE YANIT VERİYOR?

Harvard Üniversitesi'nden siyaset bilimci Josh Kertzer ise iç savaş öngörülerine kesinlikle katılmadığını açıkladı. Kertzer, "Birçok iç savaş uzmanı tanıyorum ve çok azı ABD'nin bir iç savaşın eşiğinde olduğuna inanıyor" dedi. Ancak Walter, "Burada olmaz" tezine karşı çıktığını söyleyerek, çok sayıda iç savaş mağduruyla yaptığı görüşmeleri hatırlattı: "İster Bağdat, ister Saraybosna, ister Kiev'de olsun, herkes 'Bunu beklemiyorduk. Aslında, yakındaki tepede makineli tüfek sesi duyana dek bir şeylerin yanlış olduğunu kabul etmeye istekli değildik. Ve o noktada çok geç olmuştu' diyordu."

814
ABD'yi korkutan senaryo: Yeni bir iç savaş - Sayfa 9

 'ABD ŞİDDETE MEYİLLİ BİR TOPLUM'

Virginia Tech Üniversitesi'ndeki Barış Çalışmaları ve Şiddet Önleme Merkezi'ni Direktörü James Hawdon da, benzer bir görüşü savundu. The Observer'a konuşan Hawdon, "Alarmist olmak istemem ama ülke şiddetten uzaklamak bir yana, giderek şiddete yaklaşıyor. Yeni bir tartışmalı seçimin karanlık sonuçları olabilir" dedi. Minnesota Üniversitesi'ndeki Siyaset ve Yönetişim Merkezi'nin Direktörü Larry Jacobs da, Amerikalıların 'istikrarlı bir demokrasiyi çantada keklik' olarak gördüğünü ama ülkede esasında şiddetin norm olduğunu söyledi.

914