ABD'yi korkutan senaryo: Yeni bir iç savaş
ABD, seçim yenilgisini kabul etmeyen eski başkan Trump'ın destekçilerinin düzenlediği Kongre baskınının birinci yıl dönümünde, bir iç savaş ihtimalini tartışıyor.
ABD, geçtiğimiz sene seçim sonuçlarını reddeden Donald Trump'ın destekçilerinin düzenlediği Kongre baskınının yıl dönümünde muhtemel bir 'ikinci iç savaş'ı tartışıyor. Ülkedeki kutuplaşmanın giderek arttığı ve Cumhuriyetçi Parti içinden otoriterliği kabul eden seslerin yükseldiği bir dönemde, bazı uzmanlar Trump'ın destekçilerinin başı çekeceği, Kuzey İrlanda benzeri bir silahlı isyan olasılığından söz ediyor.
Tartışmanın merkezinde eski CIA uzmanı Barbara Walter'ın bu öngörüde bulunduğu yeni kitabı yer alırken, önde gelen bazı medya kuruluşları da bu ihtimali ele alan analizler yayımladı. Bu teze karşı çıkan uzmanlar ise iç savaş ihtimalinin abartılı olduğunu düşünüyor.
WALTER'IN KİTABINDA NE ANLATILIYOR?
Kaliforniya Üniversitesi San Dieogo'da siyaset bilimi profesörü olan ve geçmişte CIA'in başka ülkelerdeki siyasi istikrarsızlıkları analiz eden görev gücünde çalışmış Barbara Walter, 'İç Savaşlar Nasıl Başlar: Ve Nasıl Durdurulur' isimli yeni kitabında 'ABD'nin bir iç savaşa birçoklarının inanmak istediğinden çok daha yakın olduğu' yorumunu yapıyor. Walter, 30 yıldan uzun süredir iç savaşları incelemiş bir isim olarak Trump'ın Cumhuriyetçi Parti içindeki nüfuzunun giderek arttığına, Oath Keepers ve Proud Boys gibi radikal sağcı grupların seslerini daha fazla duyurduğuna dikkat çekiyor.
'CIA BAŞKA BİR ÜLKEDE İÇ SAVAŞ ÖNGÖRÜRDÜ'
Walter'a göre, ABD'de iç savaş olasılığını güçlendiren iki durum söz konusu. Bunalrdan biri, ne tam olarak demokratik ne de tam olarak otokratik olan, 'anokrasi' tipi bir yönetimin ortaya çıkması. Diğeri ise partilerin artık ideoloji veya belirli politikalar üzerinden değil, ırk, etnisite veya dini hatlar üzerinden örgütlendiği bir ortamın ortaya çıkması. Walter, The Observer gazetesiyle söyleşisinde "2020 seçimlerine gelindiğinde, Cumhuriyetçi Parti artık beyazdı. [CIA] Görev gücünde, eğer böyle bir durumu iki parti sistemiyle yönetilen çok etnili, çok dinli bir ülkede görseydik, buna 'süper fraksiyon' derdik ve bir süper fraksiyon özellikle tehlikelidir" dedi.
'BEYAZ ETNO DEVLETLER' VE SUİKAST İDDİASI
Walter, 1861-65 arasında iki ordunun karşı karşıya geldiği iç savaşın bir benzerinden söz etmediğini ama İngiltere ile Kuzey İrlanda arasındaki savaş gibi, daha çok bir isyanı andıran şiddet olaylarının yaşanmasını beklediğini söyledi. "Çok büyük bir ülkeyiz ve ülke çapında çok sayıda milis var" diyen Walter, "Başta terörizm olmak üzere konvansiyonel olmayan taktiklere yönelecekler, belki federal binalara, sinagoglara, kalabalıkların olduğu yerlere karşı bir miktar gerilla savaşı başlatacaklar. Stratejileri, Amerikan halkını federal hükümetin onlara bakamadığına inandırma ve korkutma yönünde olacak" öngörüsünde bulundu.