Gündem
13 Tem 2014 12:18 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:26

ABD'nin başına bela olan gazeteci!

New York Ti­mes mu­ha­bi­ri Ja­mes Ri­sen yazdığı kitap yüzünden 10 senedir ABD'yi uğraştırıyor.

CIA'in İran'daki gizli operasyonlarını kitap haline getiren ve Bush yönetimindeki Beyaz Saray'ın tepkisini çeken Risen, ABD'nin özgürlükçü fikriyatıyla çelişir bir şekilde tutuklanmak, hapse atılmak isteniyor. Üstelik Beyaz Saray'daki yönetim değiştiği, Bush yerine Obama geldiği halde.
Bugün köşesinde Risen'in başına gelenleri anlatan Sözcü yazarı Oray Eğin, Obama yönetiminin bir af çıkartarak Risen sorunundan kurtulmaya çalıştığını ileri sürdü.
İşte Eğin'in Türkçesi Pegasus Yayınları tarafından "Savaş Devleti" ismiyle basılan Risen'in kitabından bahsefen yazısından çarpıcı bir bölüm:

BEYAZ SARAY KİTAP SATILMASIN, YAZARI TUTUKLANSIN İSTEDİ

Yak­la­şık 10 se­ne ön­ce New York Ti­mes mu­ha­bi­ri Ja­mes Ri­sen CI­A‘­in İra­n‘­da ters gi­den ope­ras­yo­nuy­la il­gi­li bir ha­ber alı­yor ve “S­ta­te of Wa­r” ki­ta­bın­da ya­zı­yor.

Be­yaz Sa­ray ve CI­A bu bil­gi­nin sız­dı­ğı­nı öğ­ren­di­ğin­de ar­tık iş iç­ten geç­miş, Ri­se­n‘­ın ki­ta­bı çok­tan mat­ba­adan çık­mış­tı. Be­yaz Sa­ray ya­yı­ne­vin­den ki­ta­bın sa­tı­şı­nı dur­dur­ma­sı­nı is­te­miş, ama bu me­saj da CI­A ta­ra­fın­dan ile­til­me­miş­ti.

Ame­ri­kan dev­le­tiy­le Ja­mes Ri­sen o gün­den be­ri ça­tış­ma ha­lin­de. Dev­let, Ri­se­n‘­dan ha­ber kay­na­ğı­nı açık­la­ma­sı­nı is­ti­yor, mu­ha­bir de red­de­di­yor.

DenemeBu uğur­da cid­di bir kös­te­bek avı da baş­la­dı, pek çok ki­şi­nin CI­A‘­le ili­şi­ği ke­sil­di. Ri­sen kös­te­be­ğin kim ol­du­ğu­nu hiç söy­le­me­di, hiç de söy­le­me­ye ni­yet­li de­ğil.

DÜNYAYA TUTUKLU GAZETECİLER İÇİN BASKI YAPIYOR AMA

Şim­di ha­pis teh­li­ke­si ya­şı­yor. Ar­tık Bush dö­ne­mi de­ğil, dün­ya­da ba­sın öz­gü­lü­ğü­nün öne­mi­ne vur­gu ya­pan bir Be­yaz Sa­ray var. Mı­sı­r‘­da­ki tu­tuk­lu Al Ja­ze­era ga­ze­te­ci­le­ri­nin ser­best bı­ra­kıl­ma­sı­nı is­te­yen, Tür­ki­ye­‘de­ki tu­tuk­lu ga­ze­te­ci­ler için An­ka­ra­‘ya bas­kı ya­pan bir yö­ne­tim.
Ama Oba­ma ken­di ül­ke­sin­de iki­lem için­de. Ame­ri­ka­’da ba­sın öz­gü­lü­ğü ana­ya­sal gü­ven­ce al­tın­da ama fe­de­ral so­ruş­tur­ma­lar­da ga­ze­te­ci­nin kay­na­ğı­nı sak­lı tut­ma­sı­na da­ir bir ya­sa yok. Bu du­rum da mil­li gü­ven­lik ko­nu­la­rın­da ga­ze­te­ci­le­rin eli­ni aya­ğı­nı bağ­lı­yor.
Ri­se­n‘­a kar­şı so­ruş­tur­ma­yı yü­rü­ten sav­cı­lar ce­za­lan­dı­rıl­ma­sı için bas­kı ya­pı­yor, öte yan­dan Be­yaz Sa­ray ko­nu­yu “öz­gür­lük­ler ül­ke­si­” ima­jı­na göl­ge dü­şür­me­den hal­let­mek­ten ya­na. Bel­ki de bir af­la…