29 Eki 2015 13:24 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:08

ABD'den 'kayyum' yorumu: Sessiz kalmayacağız

Washington, Koza-İpek Grubu’na ait medya kuruluşlarına kayyum atanmasıyla ilgili endişelerini bir kez daha tekrarladı.

Amerikan Yönetimi’nin sürekli tekrarladığı bu yöndeki kaygılara rağmen Türkiye’de basın özgürlüğünü hedef alan uygulamaların kötüleşerek devam etmesine ilişkin bir soruya ise “Endişelerimizi ne ölçüde ciddiye aldıklarını Türklere sormalısınız ama bu bizim sessiz kalacağımız anlamına gelmez” diye cevap verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı günlük brifinginde, salı günü olduğu gibi çarşamba günü de Koza-İpek’e ait medya kuruluşlarının yönetimlerine kayyum atanması meselesi tartışıldı. Ve Bakanlık Sözcüsü John Kirby, Türkiye’de basın özgürlüğünü hedef alan uygulamalara dair Amerikan Yönetimi’nin endişelerini bir kez daha tekrarladı. Türkiye’de hükümete yakın basın organlarından birinden gelen, el koymanın yargı kararıyla yapıldığını ve polisin mahkeme kararını uyguladığını savunan bir soru üzerine ise Kirby, Türkiye’deki yargı uygulamalarının uluslararası hukuk standartlarına uygun gerçekleşmesi gerektiği uyarısını dile getirdi.

KAYGILARI PAYLAŞIYORUZ

Aralarında Bugün Gazetesi ve Kanaltürk Televizyonu’nun da bulunduğu medya organlarının yönetimlerine kayyum atanması ile ilgili görüşü sorulduğunda, Kirby şunları söyledi: “Haberleri gördük. Ve bu haberler bizi endişelendiriyor. Türk yetkililere sadece medya özgürlüğüne değil, muhalefeti içeren politik sürece de saygı gösterme çağrısı yapmaya devam ediyoruz. Türkiye’nin kendi Anayasası’nda güvence altına alınan kendi demokratik değerlerini sürdürmeye devam ettiğini görmek istiyoruz. Bu sadece bizim için değil, asıl Türkiye halkı için önemli. Bu konudaki kaygıları paylaşıyoruz.”

HUKUK ULUSLARARASI STANDARTLARA UYGUN OLSUN

Kayyum atanmasının, söz konusu medya kuruluşlarının da dahil olduğu grupa ait şirketlere yönelik karapara aklama benzeri suçlamalar nedeniyle gerçekleştiğini ve polisin de mahkeme kararını uyuladığını savunan bir gazetecinin sorusu üzerine ise Kirby, “Biz hükümetin, yargı kuruluşları ve kolluk kuvvetlerinin faaliyetlerinin yargı süreci ve hukuk önünde eşitlik dahil, uluslararası hukuk standartlarına uygun gerçekleştiğinden emin olunmasını sağladığını görmek istiyoruz” diye konuştu.

HEM ÖZELDE HEM KAMUOYU ÖNÜNDE

Kirby, bu konuda Türk Hükümeti’ne kaygılarını doğrudan dile getirip getirmedikleri sorusuna, mesele diplomatik ilişkileri ilgilendirdiğinden cevap vermedi.

Ancak “Biz görüşlerimizin hem özel toplantılarda hem de kamuoyu önünde bilinmesini sağlamaya devam ediyoruz” diye ekledi.

Kötüleşen uygulamalara bakıldığında, Türkiye’nin ABD’nin dile getirdiği kaygıları pek ciddiye almadığı yönündeki bir yorumu ise Kirby, “Endişelerimizi ne ölçüde ciddiye aldıklarını Türklere sormalısınız ama bu bizim sessiz kalacağımız anlamına gelmez” diye yanıtladı.

Kirby, Türkiye’nin demokratik karakterini kaybedip kaybetmediği yönündeki bir soruya ise şöyle karşılık verdi: “Türk demokrasisi, demokratik değerleri bizim için önemli ve bunların korunduğunu görmek istiyoruz.”