Gündem
08 Ağu 2024 23:54 Son Güncelleme: 08 Ağu 2024 23:56

ABD ve İngiltere, Yemen'in Hudeyde kentini vurdu

ABD ve İngiltere, Yemen'de Husi hareketinin kontrolündeki Hudeyde kentine 2 hava saldırısı gerçekleştirdi.

Yemen'deki Husiler (Ensarullah Hareketi), ABD ve İngiltere'nin Yemen'in batısındaki Hudeyde kentine 2 saldırı düzenlediğini duyurdu.

Husilere bağlı El-Mesire televizyon kanalından aktardığı habere göre, ABD ve İngiltere'ye ait savaş uçaklarının Hudeyde'nin batısındaki el-Cubbane bölgesine 2 saldırı gerçekleştirdi.

Bombardımanın sebep olduğu hasara ilişkin bilgi verilmezken, ABD ve İngiltere tarafından da saldırılara ilişkin açıklama yapılmadı.

Yemen medyasına göre, Hudeyde kentinin el-Cubbane bölgesinde Husilere ait bir hava savunma üssü bulunuyor.

Husilerin kontrolündeki Hudeyde sahil kenti, bir uluslararası havalimanı ile 3 limanı barındırması sebebiyle Yemen'in en önemli kentlerinden biri sayılıyor.

Ne olmuştu?

İran'ın desteklediği Husiler, İsrail'in Filistinlilere yönelik saldırılarını 7 Ekim 2023'te yeniden başlatmasına yanıt olarak, Kızıldeniz üzerinden İsrail'i füze ve İHA'larla hedef almıştı. Füzeler ve İHA'lar, İsrail'in hava savunma sistemleri ve İsrail'e destek için bölgeye gönderilen ABD gemileri tarafından düşürülmüştü.

Husiler daha sonra İsrail'e giden ve İsrail'le bağlantılı gemilere de saldıracaklarını açıklamıştı. Husiler, 31 Ekim 2023'te Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koymaya, bazılarına da İHA ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başladı.

ABD güçleri bu süreçte birçok kez Yemen'den atılan füze ve kamikaze İHA'ları düşürdüğünü duyurdu.

Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı.

ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023'te bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlerine karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu "deniz görev gücü" oluşturulduğunu açıkladı.

Kızıldeniz'de 31 Aralık 2023'te İsrail ile bağlantılı gemiyi ele geçirmeye çalışan Husilere ait 3 sürat teknesi, ABD helikopterleri tarafından ateş altına alındı.

Husiler, 10 Ocak'ta da İsrail'e destek olduğu gerekçesiyle Kızıldeniz'de ABD'ye ait bir geminin füze ve kamikaze İHA'larla hedef alındığını duyurdu.

ABD ve İngiltere, Yemen'e 12 Ocak günü sabaha karşı ilk hava saldırısını düzenlemişti ve sonraki günlerde de saldırılarını sürdürmüştü. Saldırılar üzerine Husiler, bu iki ülkenin tüm gemilerini hedef alacağını duyurmuştu.

İsrail'in başkenti Tel Aviv'in merkezindeki ABD Büyükelçiliği yakınlarında cuma yerel saatle gece 03.00'te İHA saldırısıyla güçlü bir patlama meydana gelmişti. Patlamada, 1 kişi hayatını kaybetmiş, 4 kişi şarapnel parçaları ve patlamanın etkisiyle yaralanmıştı.

Husiler, Tel Aviv'i radarların tespit edemeyeceği, hava savunma sistemlerinin engelleyemeyeceği, "Yafa" isimli yeni bir İHA ile hedef aldığını açıklamıştı. Husiler, İsrail'in merkezini hedef almaya devam edeceklerini ve Tel Aviv'in kendileri için "güvenli olmayan bölge" olduğunu duyurmuştu.

İsrail ise 20 Temmuz akşamı Yemen'e saldırı düzenledi. Kızıldeniz kıyısında bulunan Hudeyde Limanı'na yönelik hava saldırısında 3 kişinin öldüğü, 87 kişinin yaralandığı açıklanmıştı.

ETİKETLER
#abd #ingiltere #husi