ABD medyası: Türkiye'de madenler son derece tehlikeli!
Soma faciası ardından ABD'li medya Türkiye'deki madenleri eleştirdi.
VOA, Soma kazasına ilişkin haberinde TBMM'ye getirilen araştırma önergesini reddetmesi nedeniyle hükümetin "baskı" altında olduğunu savundu.
Haberde Türkiye'deki kömür madenlerinin çalışma ve güvenlik koşulları son derece tehlikeli", "Avrupa Birliği adayı Türkiye, 2012 yılında işçi ölümlerinde "dünyadaki üçüncü en kötü ülke" gibi eleştirilere yer veriliyor. İstanbul, Ankara, İzmir, İzmit, Bursa ve Aydın'daki gösterilere polis müdahale ettiğini belirten Amerika'nın Sesi (VOA), "Türkiye'deki kömür madenlerinin çalışma ve güvenlik koşulları son derece tehlikeli" eleştirisinde bulunuyor ve Avrupa Birliği adayı Türkiye'nin 2012 yılında işçi ölümlerinde dünyadaki üçüncü en kötü ülke olarak gösterildiğine dikkat çekiyor.
VOA, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın açıklamalarına yer verdiği haberinde "Soma'da endişeli ve gergin bekleyiş devam ediyor" dedikten sonra "Madencilerin yakınları, konuyla ilgili bilgi verilmemesinden şikayetçi. Yoğun güvenlik önlemleri altında madeni ziyaret eden Başbakan Erdoğan'a halk, protestolarla karşılık verdi. Makam aracını tekmeleyen protestocular, hükümeti istifaya çağırdı" sözlerini de kullanıyor.
"Hükümet, madendeki çalışma koşulları ve güvenlik önlemleriyle ilgili geçen ay TBMM'ye getirilen araştırma önergesini reddetmesi nedeniyle, baskı altında" görüşünü de dile getiren VOA, protesto eylemlerine ilişkin olarak da "Olaylarda çok sayıda kişi gözaltına alındı. Kadıköy'de de oturma eylemi düzenlenerek, maden faciası protesto edildi. Gazi Mahallesi'nde toplanan gruba polis, biber gazı ve TOMA ile müdahale etti" dedi ve Soma Kömür İşletmeleri'nin sosyal medyada tepki topladığını anlatıyor. VOA, Dorian Jones imzalı haberinde ayrıca "hastaneler yetersiz kaldı" gibi eleştirilerinde de bulunuyor ve "Türkiye'deki kömür madenlerinin çalışma ve güvenlik koşulları son derece tehlikeli. Bu nedenle Meclis'te konuyla ilgili bir araştırma önergesi verilmişti" diyor.
Haberde şöyle devam ediliyor: "Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Avrupa Birliği adayı Türkiye'yi 2012 yılında işçi ölümlerinde dünyadaki üçüncü en kötü ülke olarak belirlemişti. Türkiye'de son on yılda yaşanan kalkınma, inşaat alanında hızlı bir büyümeye ve enerji ihtiyaçlarının artmasına neden oldu ancak çalışma koşulları ve güvenliğindeki standartlar bu kalkınmaya yetişemedi."