7. Uluslararası Girişimcilik Kongresi
- AA İnsan Kaynakları ve İdari İşler Direktörü Duran: - "Anadolu Ajansı, Türkiye Cumhuriyeti'nin en iddialı girişimidir"
BİŞKEK (AA) - Anadolu Ajansı (AA) İnsan Kaynakları ve İdari İşler Direktörü Rıdvan Duran, AA'nın Türkiye Cumhuriyeti'nin en iddialı girişimi olduğunu söyledi.
Duran, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen 7. Uluslararası Girişimcilik Kongresi’nde yaptığı sunumunda, AA'nın tarihi, yapısı, hedefleri ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi, akademisyen ve öğrencilerin sorularını yanıtladı.
AA'nın Türkiye Cumhuriyeti devletinden önce kurulduğunu hatırlatan Duran, "Anadolu Ajansı, Türkiye Cumhuriyeti'nin en iddialı girişimidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı döneminde Anadolu'nun sesini duyurabilmek için devleti kurmadan 6 Nisan 1920'de Anadolu Ajansı'nı kurdu." dedi.
Medyanın toplum ve ülkeler üzerindeki etkisini örneklerle anlatan Duran, Türkiye'nin sesini, devletin politikasının sadece Türkiye'de değil dünyanın diğer ülkelerinde de anlatılması gerektiğine inandıklarını belirterek, "Anadolu'nun sesini bugün dünyaya 11 dilde duyuruyoruz. Günlük ortalama bin 190 haber üretiyoruz. Haberlerimizi 45 ülkede yayınlıyoruz. Her gün ulusal gazetelerde kullanılan haberlerin yüzde 40'ını, fotoğrafların yüzde 63'ünü ajansımız tarafından geçilenler oluşturuyor. Sporda bu biraz yüksektir. Türkiye'de belirlediğimiz 14 bölgede büyük ofislerimiz var. Dünyada 87 uyruktan serbest gazeteci çalışanımız var. Anadolu Ajansı böylece 3 bin 42 personelle hizmet veriyor." diye konuştu.
- "Haberlerimiz mahkemede delil olarak kullanılıyor"
Duran, AA'nın dünyadaki diğer ajanslar gibi kendi ülkesinin ve devletinin politikalarını izlediğini vurgulayarak, bugüne kadar siyasi iktidar partilerinin müdahalesiyle karşılaşmayan ve güvenilirliği test edilen AA'nın haberlerinin mahkemelerde delil olarak kullanıldığını ifade etti.
Bağımsız habercilik anlayışıyla "yorumsuz ve tarafsız" haber sunduklarını vurgulayan Duran, şöyle konuştu:
"Biz haberlerimizi yorumsuz ve tarafsız vermek durumundayız. Mısır'daki darbeyi hepimiz hatırlıyoruz. Mısır'da Tahrir Meydanı'nda 15-20 bin kişi (Mısır'da seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi devirerek darbeyle işbaşına gelen) Abdulfettah es-Sisi'yi destekliyordu. Fakat Rabia Meydanı'nda 200 bin kişi vardı. O dönemde kameralar Tahrir Meydanı'ndaydı. Sisi darbesi, ülke genelinde destek alıyor havası veriliyordu. Aslında 200 bin kişinin ateş altında olduğu bir başka bir meydan vardı. O da Rabia Meydanı'ydı. Bir tek Anadolu Ajansı Rabia Meydanı'nda abonelerine ve abone olmayanlara yayın yapıyordu. Ondan sonra uluslararası ajanslar ve televizyon kanalları Rabia Meydanı'na dönmek zorunda kaldı".
- "Suriye menşeli fotoğraflarımızı dünya basını kullanıyor"
Duran, dünyada fotoğrafın önemine değindiği sunumunda, AA muhabirlerinin Suriye'de çektiği fotoğrafların dünya basını tarafından kullanıldığını söyledi.
Savaş ortamına girmenin herkesin harcı olmadığını kaydeden Duran, "Biz Anadolu Ajansı olarak o bölgenin insanları olduğumuz için o bölgenin fotoğraflarına çabuk ulaşıyoruz." ifadesini kullandı.
Rıdvan Duran, dünyada büyük organizasyonlara sponsorluk yapmaya başlayan AA'nın medyanın yanı sıra profesyonel iş kurumlarına bünyesinde kurduğu finans ve enerji terminaliyle hizmet verdiğini sözlerine ekledi.
"Gelişmiş Girişimcilik Ekosistemleri: Araştırma ve Geliştirme, Yenilik ve Teknoparklar" ana temasıyla organize edilen kongreye Türkiye, Rusya, ABD, Kırgızistan ve diğer ülkelerden 100'e yakın bilim adamı ve öğrenciler katılıyor.