7. KÜMPEM Forum Perakende Konferansı
- Koç Üniversitesi ve Migros iş birliği ile bu yıl yedinci kez düzenlenen konferansta perakende dünyasının temsilcileri bir araya geldi
İSTANBUL (AA) - Perakende dünyasının temsilcileri KÜMPEM Forum Perakende Konferansında bir araya geldi.
Migros'tan yapılan açıklamaya göre, Koç Üniversitesi ve Migros iş birliği ile bu yıl yedinci kez düzenlenen KÜMPEM Forum Perakende Konferansı perakende dünyasının temsilcilerini buluşturdu. İki gün süren konferansın bu yılki teması "Yeni Dönem Kulaktan Kulağa ve Sosyal Pazarlama" olarak belirlendi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Migros İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Demir Aytaç, 1999 yılında Türkiye’nin perakende alanına odaklanan ilk üniversite-iş dünyası iş birliği örneği olarak, Migros’un desteğiyle Koç Üniversitesinde kurulan KÜMPEM’in, perakende dünyasını KÜMPEM Forum konferanslarıyla bir araya getirmeye devam ettiğini belirtti.
Migros’un 63 yıldır büyüyen kadrosunun yüzde 98’inin iç kaynaklardan yetişen kişilerden oluştuğunu ifade eden Aytaç, bunda KÜMPEM’in önemli katkısı olduğunu kaydetti.
Amsterdam Vrije Üniversitesi Pazarlama Profesörü Peeter Verlegh ise "Tüketicilerin her gün 362 reklam ile karşılaşıyor. Aslında baktığımız gördüğümüz her yerde bir reklam var. Reklamların en güçlüsü ve etkilisi ise kulaktan kulağa tanıtımdır. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki tüketiciler kendilerine benzeyen kişilerin görüşlerine ve fikirlerine uzmanlardan daha çok değer veriyor, güveniyorlar. 3 pozitif görüş 1 negatif görüşün göz ardı edilmesini sağlıyor." değerlendirmesinde bulundu.
Tüketicilerin marka ile bağ kurduklarında sosyal medyada o marka ile ilgili negatif görüş ve paylaşımlara tereddütle yaklaştığını aktaran Verlegh, tüketici ile iletişimin mutlaka tüketiciye değer katacak bir hale getirilmesi gerektiğini bildirdi.
KÜMPEM Forum Direktörü Yrd. Doç. Dr. Meltem Kayhan, yeni neslin satın alma ve marka farkındalıklarının ebeveynlerinden çok daha farklı olduğunu ve artık markaların bu tutumları göz önünde bulundurarak pazarlama faaliyetlerini sürdürdüğünü kaydetti.
Mindshare Stratejiden Sorumlu Yönetim Ortağı Süen Çankaya, sosyal medyanın dünyada yüzde 37 kullanım oranına sahip olduğunu belirterek, şunları aktardı:
"Türkiye’de bu oran yüzde 60. Türkiye 20. sırada yer alıyor. İnsanlar günde 3 saatini sosyal medyada geçiriyor. Bu oranın her gün yüzde 15 artarak devam ediyor. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki geçen yıl Türkiye’de en çok gündem, spor ve duygu durumu konuşulmuş. Bu sene ise önceliğe futbol almış. Genel olarak sosyal medyada paylaşılan duygu durumlarına baktığımızda tavsiye, soru, merak, umut, istek, mizah, aşk gibi konular başlarda yer alırken öfke ve nefret gibi duyguların ise listenin sonlarında yer aldığını görüyoruz. Bu da bize gösteriyor ki, doğru zamanda doğru mesajla ve doğru hedef kitleye ulaşmak için bu verilerin doğru ve zamanında tespit edilmesi gerekiyor."
Futuristler Derneği Orijinal Şirketler YİK Başkanı Murat Şahin de Türkiye’de mobil internet pazarının her hafta yüzde 15 büyüdüğünü belirterek, "Kişi başına mobilden video izleme süresi 45 dakikaya geldi, sosyal medya artık hayatımızın önemli bir parçası. Şu an dünyada 8,5 milyar cep telefonu var. Dijitalleşme çok hızlı bir şekilde büyüyor. 2050 yılının en büyük markası ya da şirketi kim olacak bilmiyoruz. Bu şirket henüz kurulmamış bile olabilir. Hatta 30 yıl sonra en başarılı şirketin CEO’sunun bir robot olma ihtimali bile var." ifadelerini kullandı.