6. Ulusal Havacılık ve Uzay Konferansı
- KOÜ Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz:- "Bir uçak için denebilir ki en önemli parça motordur. Gördük ki motorda oldukça iyiyiz. Çok az kısmını üretemiyoruz. Yerli tasarımlı motorlarımız oluşmaya başlamış"
KOCAELİ (AA) - Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Yılmaz, Türkiye'nin uçak motoru üretiminde oldukça iyi bir noktada bulunduğunu belirterek, yerli tasarım motorların oluşmaya başladığını belirtti.
KOÜ, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi iş birliğinde düzelenen 6. Ulusal Havacılık ve Uzay Konferansı, Kocaeli'de devam ediyor.
Başiskele ilçesindeki bir otelde gerçekleştirilen konferansla ilgili AA muhabirine açıklama yapan Prof. Dr. Yılmaz, toplantıların yararlı geçtiğini söyledi.
Konferansın ilk gününde uçak ağırlıklı sunumlar yapıldığını aktaran Yılmaz, "Burada gördük ki çok da kötü değiliz. Bir uçak için denebilir ki, en önemli parça motordur. Gördük ki motorda oldukça iyiyiz. Çok az kısmını üretemiyoruz. Yerli tasarımlı motorlarımız oluşmaya başlamış. Bunlar sevindirici gelişmeler." dedi.
Yılmaz, konferansın yeni ortaklık ve gelişmelere ev sahipliği yapmasını arzuladığını ifade ederek, "Havacılık sektörünün ekonomiye 1'e 7 hatta 1'e 10'a kadar katkısı var. Onun da nedeni havacılık lokomotif bir endüstridir. Çünkü havacılık olduğunda bunun tekerleğini ayrı, fren sistemini ayrı, koltuklarını ayrı şirketler yapıyor. Aynı otomotiv gibidir. Stratejik bir endüstridir. Ülkelerin yaşamlarını devam ettirmesi açısından da önemli." ifadesini kullandı.
- Ekonomiye 2 trilyon dolar katkı sağlaması öngörülüyor
2020-2030'lu yıllarda havacılık sektöründe 60 milyona varan bir istihdam açığının oluşacağı yönünde görüşler olduğunu anlatan Yılmaz, sektörün, ekonomiye 2 trilyon dolarlık katkı sağlayacağının öngörüldüğünü kaydetti.
Yılmaz, havacılık sektörünün lider sektörler arasında yer aldığını, bu kapsamda kendilerinin de uzay çalışmalarını düşündüğünü belirterek, uzay konusunun daha fazla gündemlerine gireceğini ve dünyadaki gelişmelerin de bu yönde olduğunu aktardı.
Yaklaşık 150 akademisyenin katıldığı ve 120 bildirinin sunulacağı konferans, yarın sona erecek.