57. Venedik Bienali'nde Cevdet Erek eseri yer alacak
- İKSV Genel Müdürü Taner: - "Bienalin iki ana mekanından biri olan Arsenale'de, 2034 yılına kadar tahsis edilen bu kalıcı mekan sayesinde artık biz de Türkiye ile ilgili, Türk sanatçıların eserlerini sergileyebiliyoruz"- Sanatçı Erek:- "Çın, aslında bir ses taklidi. Çok basit bir metal sesin...
İSTANBUL (AA) - Venedik Bienali 57. Uluslararası Sanat Sergisi Türkiye Pavyonu'nda, sanatçı Cevdet Erek'in "Çın" başlıklı işi yer alacak.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) koordinasyonunda ve Fiat sponsorluğunda düzenlenen Türkiye Pavyonu'nun basın lansmanı, Beyoğlu Salon İKSV'de gerçekleşti.
Etkinlikte konuşan İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, bu yıl 57'ncisi düzenlenen bienalin, dünyanın en seçkin güncel sanat etkinlikleri arasında olduğunu söyledi.
Taner, 2007 yılından beri Türkiye Pavyonu'nun koordinasyonunu üstlendiklerini belirterek, "Başlangıcından bu yana İKSV olarak bütün çalışmalarımızda, Türkiye ve global ölçekteki kültür sanat evreni arasındaki kalıcı ve sürekli etkileşimi sağlamak, bizim temel amaçlarımız arasında yer aldı." dedi.
Venedik Bienali Türkiye Pavyonu'nun Türkiye açısından büyük önem taşıyan bir yapılanma olduğuna işaret eden Taner, "Bienalin iki ana mekanından biri olan Arsenale'de, 2034 yılına kadar tahsis edilen bu kalıcı mekan sayesinde artık biz de Türkiye ile ilgili, Türk sanatçıların eserlerini sergileyebiliyoruz." ifadelerini kullandı.
Sanatçı Cevdet Erek de etkinlikte yaptığı sunumda, "Ritimler Mekanı", "Cetveller", "Ritim Çalışmaları" ve "Ses Süslemeleri" adlı çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.
- Eser mekanla birleşecek
Erek, Venedik Bienali'nde mekana özgü olarak oluşturulacak "Çın" adlı eserinin, süreç içerisinde gelişerek, mekanla birleşeceğini dile getirdi.
Eserin hazırlık sürecinde yapılan etütlerden de örnek veren Erek, "Çın, aslında bir ses taklidi. Çok basit bir metal sesin taklidi de bir çındır. Müzisyenlerde ya da mimarlarda başka bir terimle, akustik diye kullanılır. Sesin mekana verdiği tepkidir aslında. Kulak çınlaması da bir çındır." diye konuştu.
Erek, sergi sırasında çeşitli eserler de yayınlayacaklarını söyleyerek, "Bienalde paylaşılacak olan mimari uygulamaların dergiler ve yayınlar ile birlikte literatüre kazandırılmasını istiyoruz. Eseri bir takımla gerçekleştirdik. Sergide proje koordinatörü Yelin Bilgin, mimar Gürden Gür ve Elif Tunçel, sanat tarihçisi ve kardeşim Ayşe Erek ile görsel kimlik tasarımcısı Yetkin Başarır yer alacak." dedi.
- Bienal 26 Kasım'da sona erecek
Etkinlikte sponsor adına konuşma yapan Tofaş Kurumsal İletişim Direktörü Arzu Çolakoğlu ise projeye destek vermekten dolayı mutluluk duyduklarını anlatarak, şunları kaydetti:
"Venedik Bienali, aslında hem dünyanın çok önemli sanat platformlarından biri hem de sürdürülebilir anlamda iddialı bir platform. Yüz yılı aşkın süredir devam ediyor. Bu yıl bizi bienalde destekleyecek Cevdet Erek'i de kutluyorum. Seslerin, hayal gücünün, hayatımıza etkisini vurgulayacağını düşündüğüm işini de merakla bekliyoruz."
Küratörlüğünü Christine Macel'in üstlendiği Arsenale ve Giardini'de gerçekleştirilecek olan bienal, 13 Mayıs'ta sanatseverlerle buluşacak.
Bienalde, "Viva Arte Viva" başlıklı ana serginin yanı sıra, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 85 ülkenin sergisi yer alacak.
Ziyaretçilerini 26 Kasım'a kadar ağırlayacak Venedik Bienali 57. Uluslararası Sanat Sergisi Türkiye Pavyonu Danışma Kurulu'nda, sanatçı Ali Kazma, Arter'in küratörlerinden Başak Doğa Temür, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü Özalp Birol, küratör ve İstanbul Modern Müzesi Sanat Danışmanı Paolo Colombo ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Batı ve Çağdaş Sanatlar Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Zeynep İnankur yer alıyor.