14 Mayıs 2018 16:10 Son Güncelleme: 20 Kas 2018 00:59

5. Zırhlı Tugay Komutanlığındaki darbe girişimi davası

- FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine yönelik Gaziantep'te konuşlu 5. Zırhlı Tugay Komutanlığında yaşananlara ilişkin, aralarında sözde "sıkıyönetim komutanları" listesinde "Gaziantep ve Kilis'ten sorumlu komutan" olarak yer alan dönemin tugay komutanı eski tuğgeneral Murat Soysal'ın da...

GAZİANTEP (AA) - Gaziantep'te, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine yönelik 5. Zırhlı Tugay Komutanlığında yaşananlara ilişkin 18'i tutuklu 36 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Gaziantep 8. Ağır Ceza Mahkemesinde 11 Mayıs Cuma günü görülmeye başlayan duruşmanın bugünkü celsesine, aralarında sözde "sıkıyönetim komutanları" listesinde "Gaziantep ve Kilis'ten sorumlu komutan" olarak yer alan dönemin tugay komutanı eski tuğgeneral tutuklu sanık Murat Soysal'ın da bulunduğu 18'i tutuklu 36 sanık ile avukatları katıldı.

Duruşmada Başbakanlık ile TBMM adına davaya müdahil olan avukatlar da hazır bulundu.

Tutuklu sanıklardan dönemin 2. Tank Tabur Komutanı eski yarbay Metin Gültekin, savunmasında, darbe girişimi günü birliğinde yaprak kımıldadığını öne sürerek, "HTS kayıtlarında saat 23.30'da mesaj gönderdiğim görülmektedir. Mesaiye çağırma mesajında kullandığım 'alarm' ifadesini personelin hemen mesaiye gelmesi için kullandım. Ayrıca birliğimde alarm ile ilgili hiçbir şey uygulanmadığı açıktır." diye konuştu.

- "Bütün birlikler askerleri koğuştan çıkarttı"

Gültekin, erlerin uyandırılması ve koğuşlarda kamuflajlı olarak hazır tutulması emrini halen görevde olan komutanın verdiğini öne sürerek, "Benim o geceki eylemim, askerlerin koğuştan çıkarılmamasıdır. O gece bütün birlikler silahlı veya teçhizatlı askerleri koğuştan çıkartmışlardır. Ancak ben askerleri koğuştan çıkartmadım." dedi.

Harekat merkezine saat 00.30'da girdiğini dile getiren Gültekin, harita görmediğini iddia etti.

Mahkeme Başkanı Melik Durmaz, sanığa, daha önceki ifadesinde "harekat merkezine saat 00.00'da girdiğini ve harita üzerinden görevlendirme yapıldığını anlattığını" hatırlatması üzerine Gültekin, herhangi bir harita çalışmasında yer almadığını öne sürdü.

Sanığı savunmasında sürekli "dosyanın çok karışık olduğunu ve bu nedenle uzun savunma yaptığını" belirtmesi üzerine Başkan Durmaz, "Dosya karışık değil, senin kafan karışık" diyerek sanığı uyardı.

Başkan Durmaz, sanığa "Saat 02.00'de neden tank mürettebat listesi istiyorsun?" diye sorması üzerine Gültekin, birliğine yeni geldiği için sorduğunu söyledi.

- Gece yarısı tank mürettebat listesi istemiş

Başkan Durmaz, tutuksuz sanık Bayram Maşa'ya da daha önceki ifadesini hatırlatarak, söz hakkı verdi.

Sanık Maşa, Gültekin'in saat 00.30 sıralarında verdiği emirler arasında, tank mürettebat listesinin hazırlanmasının da yer aldığını kaydetti.

Bunun üzerine Başkan Durmaz, Gültekin'e "Birliğin hakkında 15 Temmuz darbe gecesi saat 02.00'de mi bilgi almak istedin. Peki 'Beklemedeyiz hala hiçbir şey belli değil' demek nedir?" diye sordu.

Sanık Gültekin, tedbir amaçlı söylediğini, darbeye yönelik olmadığını savundu.

Maşa, başkanın "tank mürettebatının ne demek olduğunu" sorması üzerine, "Bir tank 4 mürettebattan oluşur. Ancak bir bölükte 30 personel varsa 4'e bölerek mürettebat oluşturamazsınız, herkesin ayrı görevi vardır." diye yanıtladı.

"Erlerin ne zaman yattığının" sorulması üzerine sanık Gültekin, bunu bilmediğini, darbeyi önceden bildiği iddialarının da gerçek olmadığını savundu.

Eski yüzbaşı tutuklu sanık Fatih Kara ise saat 23.30 civarında tugaya girdiğini, saat 00.30 sıralarında harekat merkezine çağrıldığını ve söz konusu toplantının sonuna yetiştiğini belirterek, "Bana kışla emniyeti konusunda emir verildi, harita üzerinden görev verilmedi." dedi.

Emrinde 7 bölük bulunduğunu sadece Muhabere Elektronik Bilgi Sistemleri bölüğüne teçhizat verildiğini, bunun da kışla emniyetine yönelik olduğunu kaydeden Kara, araç hareketi emrini Uğur Halaç'ın (tutuklu eski üsteğmen) verdiğini söyledi.

Duruşmaya ara verildi.