09 Kas 2015 15:14 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:10

"5. Dönem Savaş Muhabirliği Eğitimi" başladı!

Anadolu Ajansı (AA) ve Polis Akademisi işbirliğiyle gerçekleştirilen "5. Dönem Savaş Muhabirliği Eğitimi" başladı.

AA Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Özkaya, Polis Akademisinin Anıttepe yerleşkesindeki açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin coğrafi konumunun hem zorlukları hem de sorumlulukları bir araya getirdiğini söyledi.

Balkanlardaki bir çatışmanın üzerinden 5-10 yıl geçmeden savaşın Ortadoğu'ya, yine 5-10 yıl geçmeden Kafkasya'ya kaydığını, Türkiye'nin bu fasit daire içinde büyük sorumluluklar taşıdığını vurgulayan Özkaya, "Bizim, bu coğrafyanın mensupları olarak, burada olan biteni en doğru ve en yakın noktadan dünyaya ulaştırma, bu coğrafyanın, bu toplulukların mesajlarını iletme sorumluluğumuz var" ifadesini kullandı.

Özkaya, olağanüstü durumlarda çalışacak basın mensuplarının görevini kutsal olarak gördüğünü belirterek, "Bu kutsal görevi yerine getirirken birtakım zorluklar yaşayacak olmanız, bunu uluslararası standartlarda yapmanıza engel değil" dedi.

Eğitime katkıda bulunanlara teşekkür eden Özkaya, kursiyerlere başarı diledi.

"Olağanüstü durumlarda sizi en güçlü kılacak şey bilgidir"

Polis Akademisi Başkan Yardımcısı Fatih İnal da 9 Kasım 2011'de Van'da meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremin yıl dönümünde, kaldıkları otelin yıkılması sonucu hayatlarını kaybeden basın mensuplarını rahmetle anarak konuşmasına başladı.

Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada savaşın, gözyaşının kısa vadede sona ermesinin mümkün görünmediğini dile getiren İnal, "Bunun üzerine doğal afetler de eklendiğinde bu coğrafyada olağanüstü hal eğitimi almış basın mensuplarının faaliyet yürütmesi gerektiği bir kez daha ortaya çıkıyor" değerlendirmesini yaptı.

İnal, risklere uygun bir eğitim verileceğine dikkati çekerek kursiyerlere, "Savaşın ortasında veya olağanüstü durumlarda, sıkıntılarla baş başa kaldığınızda sizi en güçlü kılacak şey bilgidir. Bizim de yapmaya çalıştığımız, bilgi birikimimizi sizinle paylaşmak olacak. Burada almış olduğunuz eğitimin gereklerini kullanmadığınız, zorluklar ve sıkıntılar yaşamadığınız, güzel haberler ilettiğiniz bir hayat temenni ediyorum. Aldığınız eğitimin karşılaştığınız zorlukları yenecek güçte olduğunu bilmenizi istiyorum" diye hitap etti.

AA Haber Akademisi Koordinatörü Ümit Sönmez ise basın mensuplarının olağanüstü durumlarda nasıl davranacağını bilmesinin önemine işaret etti. Acı tecrübeler yaşamadan, donanımlı bir eğitim alarak basın mensuplarının görevlerini daha iyi bir şekilde yerine getirilebileceğini belirten Sönmez, "İnşallah alacağınız eğitim sonunda, gideceğiniz görev yerlerinde sağlıkla, herhangi bir riskle karşı karşıya kalmadan görevlerinizi yerine getirirsiniz" dedi.

Savaş muhabirliği eğitimi

Savaş ve afetlerle ve olağanüstü hallerde görev yapacak operasyonel muhabirler yetiştirmek amacıyla yapılan eğitim, 12 gün sürecek. Eğitimin teorik ve uygulamalı dersleri, AA'nın tecrübeli gazetecileri ve Polis Akademisi, Türk Silahlı Kuvvetleri, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı uzmanları tarafından verilecek.

Eğitimle habercilerin, öncelikle hayatta kalma, sonrasında da haber yazımı, fotoğraf ve video çekimlerinin merkeze iletimi konularında bilgilendirilmesi hedefleniyor.

İlk yardım, terör ve terörizm, toplumsal olaylar, sığınmacılar, mülteci kampları, olağanüstü durumlarda medya yönetimi, terör ve şiddet olaylarında yayın ilkeleri, savaş foto muhabirliği, savaş kameramanlığı, savaş muhabirliği, beden dili, suda hayatta kalma, haber, fotoğraf ve görsel haber örnekleri, risk analizi, yakın savunma, silah balistik, kişisel güvenlik, adam kaçırma, rehin alma, patlayıcı maddeler, bubi tuzakları, harita okuma, doğal afetler gibi dersler, alanında uzman emniyet mensubu, asker ve diğer kamu görevlileri tarafından uygulamalı olarak anlatılacak.

Savaş bölgelerinde bulunmuş, uluslararası tanınırlığı olan foto muhabirleri ve kameramanlar da kursiyerlere vereceği konferanslarla eğitime katkıda bulunacak. Eğitimin sonunda katılımcılara uluslararası geçerliliği olan sertifika verilecek.

Eğitime katılanlar arasında Tunus, Irak, Bosna-Hersek ve Suudi Arabistan'dan basın mensupları da bulunuyor.