19 Şub 2020 14:26 Son Güncelleme: 19 Şub 2020 14:32

45 gazeteciyi işten çıkarıp tazminat ödemeyen Demirören Medya'yı Google fonlayacak!

Google Haber Girişimi (GNI) Yenilikçi Yaklaşım Çağrısı’nın sonuçları belli oldu. Başvuruları değerlendiren Google, Türkiye’den sadece Demirören Medya’yı fonlamaya karar verdi.

Seçilen projeler 150 bin dolara kadar desteklenecek. Demirören Medya gazetecileri tazminatlarını ödemeden topluca işten çıkarmaktan, arama sonuçlarını manipüle etmeye dek birçok konuda tepki çekiyor.

Google Haber Girişimi’nin internet sitesinde yapılan açıklamaya göre, ilk kez Türkiye’yi de kapsayan çağrıda 39 ülkeden 108 proje desteklenmeye değer bulundu.

Açıklamada, “Bu fonlar ortaklarımızın sürdürülebilir iş modelleri geliştirerek gelir kaynaklarını çeşitlendirmesine ve/veya hedef kitle etkileşimini artırmasına olanak sağlayacak” ifadesi kullanıldı.

GNI programının toplam bütçesi 1,93 milyon ABD doları. Fonlanmaya değer bulunan her projeye 150 bin dolara kadar destek veriliyor.

Google, Demirören Medya Grubu’na bağlı Demirören Teknoloji A.Ş.’ye tam olarak ne kadar fon sağlayacağını açıklamadı. Söz konusu şirketin GNI fonunu kazanan projesiyle ilgili sadece şu ifadeler kullanıldı:

SERVİS YARATIP BAŞKA ŞİRKETLERE DE SATACAKLAR
“Bu proje bir okurun ilgi gösterdiği varlıkları saptayıp hakkında bir şeyler okudukları kişiler, şirketler ve yerlerle ilgili gerçek zamanlı olarak haber önerileri yapmayı amaçlıyor. Okuru sitede tutmak reklam gelirini artırırken, metin verisini sınıflandırmak endeksleme işlemini hem iç kullanım hem de arama motoru optimizasyonu süreçlerinde kolaylaştıracaktır. Böyle bir servis, kendi metin verisini sınıflandırmak isteyen diğer şirketlere de satılabilir.”

Google’ın kararı sosyal medyada eleştirilere neden oldu. Demirören Medya, Ekim 2019’da işten çıkardığı Hürriyet çalışanlarının yasal haklarını hâlâ ödemiş değil. Bununla ilgili mahkeme süreci devam ediyor.

Hürriyet ve Milliyet başta olmak üzere Demirören Medya şirketlerinin gazetecilik yapmadığı, bunun yerine Google arama sonuçlarını manipule ederek kendisine dijital trafik ve reklam geliri sağladığı yönünde eleştiriler de var.

Kaynak: Journo.com.tr