05 Şub 2007 18:41 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 12:46

"40 BİN ADET GAZETEMİZİ BEDAVA DAĞITIYORUZ"!..HANGİ GAZETE GENEL YAYIN YÖNETMENİ "ŞİŞİRME TİRAJI" İTİRAF ETTİ?...

Bir gün bütün gazeteler bedava dağıtılacak!.. Bu tabiki bir komplo teorisi gibi duruyor.Ama.. Gazetelerimizin yayın yönetmenleri şu anda bedava dağıtılan gazteler ve gelecekte olabilecek bu komplo teorisi için bakın neler söylediler?

BEDAVA GAZETE

Her geçen gün satışları hızla dşen Avrupa basınının artık yeni bir paranoyası var : "Bedava Gazete". Özellikle metrolarda dağıtılan ve medya devlerini tehdit eden bu uygulamanın yazılı basın tarihinin en büyük krizini yaşatacağı rivayet ediliyor.

Peki yerel medyadaki isimler ne diyor?

Tayfun Gökdeniz (Bugün Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ) :

Biz şu anda aşağı yukarı 40 bin civarında gazetemizi ücretsiz dağıtıyoruz. Ama bunu tanıtım aktivitesi olarak değerlendiriyoruz. Bu biizm sürekli yapacağımız bir yayın politikası değil sadece bir tanıtım yolu. Buralarda gazete dağıtmayı da yine tanıtım amaçlı yapıyoruz. Bunun dışında 5 bin gazeteyi de sürekli değiştirdiğimiz noktalarda dağıtıyoruz ve sonra da bölgelerde okuyucu kitlemiz var mı diye kontrol ediyoruz. Bizim gibi televizyonu olmayan yayın evlerinin tanıtımları biraz sıkıntılı oluyor. TV´ye reklam verme maliyetini karşılayamıyorsanız başka pazarlama yollarını denmeniz gerekiyor, ki bedava dağıtım da bunlardan biri.

Ekrem Dumanlı (Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni) :
Dünya´da en değerli varlık bilgi. Yarın, bugün insanlar bedava gazete almalarına rağmen ücretli gazeteleri tercih edebilirler. Bana kalırsa bedava gazeteler yok etmeye değil, değiştirme ve dönüştürmeye sebep olacaktır. Ben yine klasik gazetelerin kendini bu durum karşısında ayakta kalacaklarını düşünüyorum. Çünkü bedava gazeteler evet ücretsiz ama reklam lelirlerinden besleniyorlar. Ancak Türkiye´de reklam pastası bukadar büyük değil. Bu reklam pastası mevcut grupları bile beslemiyor. Ekonomik açıdan maliyetleri çıkarmaları çok zor. Kağıt fiyatları çok yüksek ve mevcut gazeteler bile zati değerlerini satışlardan çıkaramıyorlar. Aradaki açığı reklam geliri ile kapatmaya çalışıyorlar ama buna rağmen çoğu kapatamıyor da.

İsmet Berkan (Radikal Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni)
Para kazanmak söz konusu olduğunda bedava dağıtılan bir gazetenin Türkiye´de para kazanma şansının çok fazla olmadığını düşünüyorum. O sebeple bedava dağıtılan gazetelerin arkasınada başka art niyetler ararım ben. Yani kimlikleri toplumu yönlendirmek için ceplerine para koyup da gazeteleri kulllanabilir. Bundan da endişe duyarım. Bizim patronlarımız alabildiğine şeffaf insanlar ve biz de editöryal bağımsızlığa sahip gazeteleriz. Ücretsiz bir gazetenin editörünün bağımsızlığının olup olmayacağı, bir görüşünün olup olmayacağı, bir fonksiyonun olup olmayacağı, hükümetleri denetleme fonksiyonun olup olmayacağı şüpheli.

Güntekin Uçkun (Turkish Daily News Genel Müdürü) :
Türkiye´deki reklam pastasının büyüklüğünün henüz New York şehrinin onda biri ya da Yunanistan´ın çeyreği civarında olduğunu düşündüğümüzde veya bu rakamların kişi başına düşen reklam harcamalarında daha da düşük olduğunu göz önününde bulundurduğumuzda bedava gazetelerin Türkiye´de kısa sürede yayılacağını düşünmüyorum. Ancak uzun vadede sanırım bu tartışmanın dinamikleri arasında interneti de almış olacağız. Belki de o zaman ücretsiz gazetenin internetteki gelişmeler karşısında basılı mecra kulvarında kuvvetli bir alternatif olarak tek başına kalaileceğini bile alternatifler arasında.

Tayfun Devecioğlu (Vatan Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni):
Bedava agzelerin ortaya çıktığı şehirler daha çok iş bölgeleri ve gelir seviyesi yüksek aynı zamanda kalabalık şehirler. Özellikle zengin ve tüketimi yüksek olan ülkeler için başarılı bir reklam mecrası. B