3. Global Satshow
- MÜSİAD Genel Başkanı Kaan: - “Uzay teknolojilerinde ne kadar ileriye gidersek ne kadar fazla özgün projeyi hayata geçirebilirsek, ülke olarak gelecekteki yerimizi en sağlam şekilde inşa edeceğiz”
İSTANBUL (AA) - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, “Uzay teknolojilerinde ne kadar ileriye gidersek ne kadar fazla özgün projeyi hayata geçirebilirsek, ülke olarak gelecekteki yerimizi en sağlam şekilde inşa edeceğiz.” dedi.
Kaan, MÜSİAD stratejik partnerliğinde ve EMEA Satellite Operators Association-EMEA Uydu Operatörleri Birliği (ESOA) ev sahipliğinde 3.Global Satshow gerçekleştirildi.
Açılışta konuşan Kaan, dünyanın önemli uydu sektörü oyuncularını İstanbul’da ağırlamaktan gurur duyduklarını belirterek, iki gün boyunca burada hem iş bağlantıları kurulacağını hem de tecrübe ve birikimlerin aktarılacağını kaydetti.
Dünyanın bir dönüşüm içinde olduğunu, bilginin, teknoloji ve bilimin hakimiyet sürdüğü bir dönüşüm sürecinden geçtiğini ifade eden Kaan, şunları söyledi:
“Bu alanlarda gelişmeler çok büyük bir hızla gerçekleşiyor. Eskiden sık kullanılırdı, ama şimdi 'Takip etmekte zorlandığımız bir hızla' demiyoruz, çünkü artık böyle bir lüksümüz yok. Takip etmek, bu gelişmelere ayak uydurmak zorundayız. Son yıllarda yaygın bir söylem var; 'gelecek uzayda' şeklinde. Biz yeryüzünde işlerimizi yine bu dönüşüm çerçevesinde daha ileri taşımak için çalışıyoruz, fakat gücümüzü daim kılmak istiyorsak, uzayda söz sahibi olmamız lazım.
Biliyoruz ki büyük devlet olabilmenin 4 temel şartı var; birincisi zengin yeraltı kaynakları, iki yetişmiş, eğitimli, nitelikli insan gücü, üç güçlü bir savunma sanayii ve son olarak dördüncü şart, uzay teknolojilerine sahip olabilmek. Yani gelecek de bizim ülke olarak önümüze koyduğumuz hedeflere ulaşmanın yolu da uzaydan geçiyor. Dünya bugün Sanayi 4.0’a geçiş sürecinde birbiriyle iletişime geçen makineleri, yapay zekayı konuşuyor. Ülkeler birbirleriyle bu alanlarda yarışıyor.”
Kaan, Türkiye’nin insansız hava aracı üretebilen bir teknolojiye sahip olduğunu aktararak, “Daha ileri teknolojileri ise satın alıyoruz. Tabii çok uzak değil, bundan birkaç yıl öncesine kadar ‘Türkiye insansız hava aracı üretecek’ dense, birçoğumuz inanmakta zorlanırdı. Bugün, tamamen kendi yetenekleriyle bu işi yapan firmalarımız var. İşte nasıl bu aşamaya geldiysek, daha ileri teknolojileri geliştirme noktasında da çalışmalarımızı güçlendirmeliyiz.” dedi.
Artık iş hayatının da ticaretin de eski usul ile işlemediğini anlatan Kaan, teknolojiyle birlikte ürün kalitesi artarken ürün çeşitliliğinin de arttığını ve talebin bu yönde şekillenmeye başladığını söyledi.
- "Fiyat yine önemli ama artık ikinci planda"
Kaan, dünyada artık “uygun fiyat” dönemi, yerini “yüksek nitelikli ürün”e bıraktığını bildirerek, “Ne kadar katma değeri yüksek ürün üretiyorsanız, piyasalardaki varlığınız o kadar güçlü oluyor. Öyle bir rekabet ortamı var ki ürettiğiniz ürün, marka değeriyle, farklılıklarıyla ve taşıdığı inovatif fikirle öne çıkıyor. Yani, fiyat yine önemli ama artık ikinci planda.” diye konuştu.
Gıdadan bilgi teknolojilerine, tarımdan sanayiye bütün sektörlerin, firmaların gelecekte var olacakları yerleri inovasyona, Ar-Ge’ye yaptıkları yatırımlarla belirlediğini belirten Kaan, Türkiye’nin bugün geldiği noktanın, ciddi bir başarı öyküsü olduğunu vurguladı.
Kaan, Türkiye’nin dünyada söz sahibi olmayı hedefleyen bir ülke olduğunu ifade ederek, “15 yıllık süreçte yapılanları, azmimizle, inancımızla katlayarak daha ileriye gitmeliyiz. Bunun da tek bir yolu var; ileri teknolojiyi üreten, inovasyonla büyüyen bir ülke olmak.” dedi.
MÜSİAD’ın faaliyetlerini anlatan Kaan, “Son dönemde tüm dünyada talep artışının yaşandığı faizsiz finansı, biz buna “insani finans” diyoruz, 16-17 Kasım’da İstanbul’da tüm yönleriyle ele alacağız, bu alanda yenilikçi fikirleri ortaya koyacağız.” ifadelerini kullandı.
Kaan, yeni dünya düzeninde ülkelerin elindeki en büyük güçlerden birinin uzay teknolojilerinde ulaştıkları nokta olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:
“Günlük hayatımızda birçok şeyi, bu teknolojilerden faydalanarak gerçekleştiriyoruz. Dolayısıyla uzay teknolojilerinde ne kadar ileriye gidersek ne kadar fazla özgün projeyi hayata geçirebilirsek, ülke olarak gelecekteki yerimizi en sağlam şekilde inşa edeceğiz. Global Satellite Show, hem dünyanın hem de ülkemizin uzay teknolojilerinde kat ettiği mesafeyi ortaya koymak ve geleceği doğru okuyabilmek için çok önemli bir organizasyon. Bu organizasyonun gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”
Bu arada, 3.Global Satshow, çeşitli panellerin ardından yarın sona erecek.