31 Ara 2018 11:21 Son Güncelleme: 31 Ara 2018 12:59

27 yıldır Hürriyet'teydi...Hangi duayen gazeteci veda etti? (Medyaradar/Özel)

27 yıldır Hürriyet gazetesi bünyesinde bulunan usta gazeteci ayrılık kararı aldı.

Hürriyet gazetesinde 1991 yılında göreve başlayan ve birçok önemli habere imza atan gazetenin Brüksel, Moskova ve Paris Temsilcisi Muammer Elveren'in kurumla yolları ayrıldı.

Elveren, dostane ilişkilerle ve emekliliği dolayısıyla Hürriyet'ten ayrıldığını açıkladı.

Gazeteciliğe 1974 yılında başlayan Elveren, 1977 yılında Günaydın gazetesinin Brüksel Bürosu'nu kurdu.

1991 yılında Hürriyet'e transfer olan Elveren, ilk olarak Brüksel ve Moskova, ardından 1992'de Paris Temsilcisi olarak atandı.

44 yıllık meslek hayatı boyunca birçok ses getiren habere imza aan Elveren iki kez Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü olmak üzere birçok ödülün de sahibi oldu.

27 yıldır Hürriyet'teydi...Hangi duayen gazeteci veda etti? (Medyaradar/Özel) - Resim : 1

Muammer Elveren kimdir?

Muammer Elveren Mardin'de doğdu. Evli ve bir kız babası olan Elveren, 1974'te artık 'Efsane Gazete' olarak anılan Haldun SİMAVİ'nin kurduğu Günaydın Gazetesine girdi.1977'de Günaydın gazetesi Brüksel Bürosunu kurmakla görevlendirildi ve Brüksel Büro Şefi oldu. 1989 da Brüksel temsilciliği yanında Mihail Gorbaçov'un liderliğindeki Komünizm'in merkezi kabul edilen Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği-SSCB'nin başkenti Moskova temsilciliği görevini de üstlendi.

Elveren 1991 yılında Hürriyet gazetesine girdikten sonra da Brüksel ve Moskova görevini birlikte yürüttü. Başta Azerbaycan olmak üzere dönemin Sovyetler Birliği Cumhuriyetleri yanında Bulgaristan ve Romanya'da Komünizmin çöküşüyle ilgili olayları yerinde izledi. Elveren birçok batı ülkesinde de uluslararası olayları izledi, dizi, haber ve röportajlar yaptı.

Muammer Elveren 1991'de Azeri ve Ermeni çatışmalarının en yoğun olduğu dönemde tüm tehlikeleri göze alarak Dağlık Karabağ 'a girip röportaj yapmayı başaran ilk gazeteci oldu. Bu başarısıyla "Yılın Gazetecisi” seçildi ve 'Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü'ne layık görüldü. Muammer Elveren aynı yıl Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 'Seri Röportaj Ödülü' nü de kazandı. Elveren 1992 yılında Fransa'ya atanarak Hürriyet gazetesi Paris Temsilcisi oldu. 1998'de Devlet Bakanı Eyüp Aşık'ın Fransa'da tutuklanan yeraltı dünyasının tanınmış isimlerinden Alaattin Çakıcı ile konuşmasını içeren kasetini elde ederek istifasına neden olan ve hükümetin düşme sürecini başlatan "Çakıcıya kaç diyen ANAP'lı Bakan"” haberiyle ikinci kez Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü'ne layık görüldü.

Elveren aynı yıl İstanbul Üniversitesi 'İletişim Fakültesi- Yılın Gazetecisi Ödülü'nü'nü aldı. Muammer Elveren'e 1999'da Nokta dergisinin düzenlediği ”Doruktakiler" yarışmasında da Yılın Gazetecisi ödülü verildi. Fransızca ve Arapça bilen Elveren 1977'den beri uluslararası alanda çalıştı, seri röportajlar yaptı, zirveler ve festivaller izledi. Avrupa Birliği, NATO, Avrupa Konseyi, Avrupa Parlamentosu ve UNESCO ile Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma örgütü - OECD gibi Uluslararası kuruluşlarla ilgili siyasi ve ekonomik yazılar yazdı, haber ve dizi yazılar hazırladı.