23. Uluslararası Adana Fim Festivali başlıyor
Adana'da, 19 Eylül'de başlayacak 23. Uluslararası Adana Film Festivali'nin heyecanı yaşanıyor.
Adana Film Festivali, Türk sinemasının birbirinden değerli sanatçılarını bir araya getirerek sanatseverlere unutulmaz günler yaşatmasından dolayı ilgi görüyor. Bu yıl da aylar öncesinden başlayan hazırlıkları tamamlanan festivalde, uzun ve kısa metrajlı filmler ile belgesellerden oluşan 250 film, 636 gösterimle izleyiciyle buluşacak.
Adana Büyükşehir Belediyesince 19-25 Eylül'de düzenlenecek festivalde bu seneki onur ödülleri, Türk sinemasına ilham veren birçok öyküyü kaleme alan yazar Osman Şahin'e, Türk tiyatrosuna verdiği emeklerin yanı sıra beyaz perdede canlandırdığı unutulmaz karakterlerden tanınan Ayla Algan ile Türk sinemasının ve özellikle Yeşilçam'ın unutulmaz oyuncularından Murat Soydan'a verilecek.
Sanatçılar ödüllerini, 20 Eylül Salı günü gerçekleştirilecek açılış ve onur ödülleri töreninde alacak. Çiğdem Tunç'un sunuculuğunu yapacağı törende, sanatçı Ayşegül Aldinç de dinleti sunacak.
12 film büyük ödül için yarışacak
Sinema dünyasının heyecanla beklediği ve her yıl olduğu gibi yoğun ilgi gören Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda 12 film, jüri önüne çıkacak.
Yarışmanın finalistlerinden Erhan Tuncer'in ilk filmi "Ağustos Böcekleri ve Karıncalar", dünya prömiyerini Adana'da yapacak.
Mehmet Can Mertoğlu'nun, 69. Cannes Film Festivali Eleştirmenler Haftası'nda, "Yılın En Yenilikçi Yönetmen Ödülü"nü alan "Albüm"ü ile Reha Erdem'in, 73.Venedik Film Festivali'nde, Jüri Özel Ödülü'nü alan "Koca Dünya" filmi de Türkiye gösterimini yarışma kapsamında, kentte gerçekleştirecek.
Kıvanç Sezer'in, 51. Karlovy Vary Film Festivali Ana Yarışması'nda, dünya gösterimini yapan "Babamın Kanatları" filmi de Türkiye'de ilk defa Adana'da seyirci karşısına çıkacak.
Yine yarışmanın finalistlerinden Handan Öztürk'ün "Bana Git De", Hiner Saleem'in "Dar Elbise", Çağdaş Çağrı'nın "Geçmiş", Güven Beklen'in "Mehmet Salih" ve Derviş Zaim'in "Rüya" isimli eserleri, dünya prömiyerlerini yarışma kapsamında yapacaklar.
Yüksel Aksu tarafından yönetilen "İftarlık Gazoz", yarışmanın bir diğer finalisti olarak jüri karşısında yer alacak. Çağan Irmak'ın yönettiği "Nadide Hayat" ve Cemil Ağacıkoğlu'nun "Tarla" isimli filmleri de büyük ödül için jüri karşısına çıkacak.
Festivalin jürisinde bu sene sinema ve sanat dünyasının önemli isimleri yer alıyor. Başkanlığını yönetmen ve senaryo yazarı Tayfun Pirselimoğlu yapacağı jüride, yönetmen Emin Alper, görüntü yönetmeni Türksoy Gölebeyi ve oyuncular Hatice Aslan ile Muhammet Uzuner görev yapacak.
Yarışmalarda ödül alan isimler, 24 Eylül Cumartesi saat 20.00'de, Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi'nde yapılacak ödül töreninde belli olacak. Ceyda Düvenci ve Cem Davran'ın sunuculuğunu yapacağı gecede, Zuhal Olcay, Selim Atakan'ın piyanosu eşliğinde bir dinleti sunacak.
Uzun Metraj Senaryo Yarışması'na 62 eser başvurdu
Bu yıl ikincisi gerçekleştirilecek "Adana" konulu Uzun Metraj Senaryo Yarışması'na ise 62 eser başvurdu. Yarışma sonunda, Orhan Kemal birincilik, Yaşar Kemal ikincilik ve Muzaffer İzgü üçüncülük ödülleri verilecek.
Festival kapsamında düzenlenen Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması'nda da 32 film, jüri önüne çıkacak. Finalistlerin kurmaca, deneysel, canlandırma ve belgesel dallarında değerlendirilecek.
Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması'nda da kurmaca, deneysel, canlandırma ve belgesel dallarında 66 film yer alacak.
250 film, 636 gösterime çıkacak
Festivalde, Türk ve dünya sinemasından eserler, Adanalı sanatseverlerin karşısına çıkacak. Uzun ve kısa metraj filmler ile belgesellerden oluşan 250 film, 636 gösterimle izleyiciyle buluşacak.
Gösterimler, kentteki sinema salonlarında ücretsiz gerçekleştirilecek.
Tarık Akan ve Cervantes anılacak
İstanbul'da tedavi gördüğü özel hastanede yaşamını yitiren sanatçı Tarık Akan ile Ünlü İspanyol yazar Cervantes de ölümünün 400. yılı nedeniyle özel bir gösterimle anılacak.
Türk sinema tarihinin en önemli yönetmenlerinden biri olarak gösterilen Ömer Lütfi Akad'ın, göç, kentleşme ve kadın sorunlarını ele aldığı unutulmaz üçlemesi "Gelin", "Düğün" ve "Diyet" festival kapsamında izleyiciyle buluşacak.
Festivalde engelli vatandaşlar için hazırlanan sesli betimleme sistemiyle özel olarak kurgulanan bölüm kapsamında, Büyükşehir Belediye Tiyatro Salonu'nda, 19 Eylül Pazartesi, 20 Eylül Salı ve 22 Eylül Perşembe günleri, saat 14.30'da gösterimler gerçekleştirilecek.
Yaşar Kemal söyleşisi
23. Uluslararası Adana Film Festivali kapsamında, "Yaşar Kemal: Çukurova'dan Dünya'ya Açılan Pencere" adlı söyleşi gerçekleştirilecek.
Yazar Yekta Kopan'ın moderatörlüğünü yapacağı söyleşide, yazar ve yapımcı Nebil Özgentürk, yapımcı Arif Keskiner, yazar Osman Şahin ve oyuncu Menderes Samancılar konuşacak.
Söyleşi, 21 Eylül Çarşamba saat 16.00'da, Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda gerçekleştirilecek.
Festival haftası boyunca Eski Türk Filmleri Afişleri ve 45'likler Sergisi, Türk Sineması'nın Yüzleri Sergisi ve Türk sinemasının unutulmaz filmlerinin afişlerinin yer aldığı sergiler Adanalıların beğenisine sunulacak.
Festival kapsamında ayrıca kısa film atölyesi gerçekleştirilecek.
Koordinatörlüğünü senarist ve yönetmen Işıl Özgetürk'ün üstleneceği atölyede, sinema sektörünün profesyonelleri katılımcılara festival haftası boyunca kurgu, senaryo, film okuma, görüntü yönetmenliği, oyuncu seçimi, yapım geliştirme ve film çekimi konularında dersler verecek.
"Tarık Akan filmleri gösterilecek"
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu seneki festivalin hem sanatçılar hem de sanatseverler için güzel geçmesini temenni etti.
Festivalin bu yıl 23'üncüsü gerçekleştirmenin gururunu yaşadıklarını anlatan Sözlü, "Sanata ve sanatçıya verdiğimiz desteği arttırarak devam ettireceğiz. Türkiye'nin en köklü festivalinin heyecanını yaşıyoruz. Festivalimiz, Türk sineması için hayırlı olsun." dedi.
Sözlü, festival öncesinde Tarık Akan'ın hayatını kaybetmesinin üzüntüsünü yaşadıklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Akan'a rahmet, kederli ailesine ve sanat camiasına tekrardan başsağlığı diliyorum. Birbirinden değerli yapımcı, yönetmen ve oyuncuları yetiştirerek Türk sinemasına yön veren Adana'da, 111 filmde rol alan usta aktör Tarık Akan'ı anacağız. Sanat yaşamında rol aldığı birbirinden değerli yapımlarda ortaya koyduğu yeteneğiyle saygın ödüllere layık görülen sanatçının rol aldığı filmlerden bazılarını bu yıl ki Uluslararası Adana Film Festivali'nde özel bölüm olarak izlenime sunacağız. Tarık Akan'ın anısını sinema dolu günlerde yaşatmış olacağız."
Film festivali
İlki, Adana Belediyesi ve Adana Sinema Kulübü öncülüğünde 1969 yılında "Adana Altın Koza Film ve Sanat Şenliği" adıyla yapılan festival, 1973'e kadar 5 kez düzenlenerek Türk sinemasında önemli bir noktaya geldi.
Daha sonra ise ekonomik imkansızlıklar nedeniyle 18 yıl boyunca ara verilen, 1992'den itibaren ise "Altın Koza Film ve Sanat Festivali" adıyla tekrar düzenlenmeye başlayan etkinlik, 1998'de Adana-Ceyhan, 1999'da ise Marmara depremleri nedeniyle yapılmadı.
7 yıllık aranın ardından 2005'te "Altın Koza Film ve Sanat Festivali" adıyla tekrar hayata geçen festival, 2009 yılında ise "Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali" adını aldı. Geçen sene yine isim değişikliğine gidilen festivalin, bu yıl ilk defa "Uluslararası Adana Film Festivali" adıyla yapılması kararlaştırıldı.