12 Kas 2019 08:57 Son Güncelleme: 12 Kas 2019 08:59

23. İstanbul Tiyatro Festivali başlıyor

Yurtdışından 12, Türkiye’den 16 olmak üzere 28 farklı tiyatro, dans ve performans perde açacak.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş sponsorluğunda düzenlenen 23. İstanbul Tiyatro Festivali, 13 Kasım Çarşamba günü başlıyor. 23. İstanbul Tiyatro Festivali’nde yurtdışından 12, Türkiye’den 16 olmak üzere 28 farklı tiyatro, dans ve performansın 78 gösteriminin yanı sıra Öğrenme ve Gelişim Programı kapsamındaki ücretsiz yan etkinlikler de gerçekleştirilecek.

11 yıl aradan sonra yeniden Şahika Tekand sahnede
İstanbul Tiyatro Festivali’nin ortak yapımcılığını da üstlendiği açılış oyunu Io’da oyunun yazar ve yönetmenliğini üstlenen Şahika Tekand’ı sahnede de izleyeceğiz. Şahika Tekand kendi kaleminden çıkan tragedyanın yönetmenliğini de üstleniyor. Gizem Bilgen’in koreografisinde sahnelenecek Studio Oyuncuları yapımı Io, Cem Bender, Gizem Bilgen, Deniz Karaoğlu, Yiğit Özşener ve Şahika Tekand’dan oluşan yetkin bir oyuncu/performansçı kadrosundan oluşuyor. 13 Kasım Çarşamba günü Uniq Hall’da izleyiciyle buluşacak olan Io Tekfen Holding gösteri sponsorluğunda sahnelenecek.

Ultima Vez’den TrapTown
Dünya dans tarihine yön veren Belçikalı topluluk Ultima Vez, etkileyici dans gösterisi TrapTown ile seyircisini, zaman ve mekândan bağımsız, paralel bir gerçekliğe doğru yolculuğa davet ediyor. En son 2004’te Blush ile festivale katılan ve büyük ilgi toplayan ekip, reji ve koreografisini Wim Vandekeybus’un üstlendiği gündelik hayatımızın sıradanlığı üzerine sıradışı bir eser ile İstanbullularla buluşacak. TrapTown yeni bir mitoloji üzerine düşünmenin yolunu, dans, metin ve müzikle ören, kadim ruhların sınırsız ve karanlık evrenine uzanan bir gösteri. Flaman Kültür Bakanlığı’nın işbirliğiyle seyirciyle buluşacak olan TrapTown 16 ve 18 Kasım’da saat 20.30’da; 17 Kasım’da ise saat 15.00’te Uniq Hall’de.

Büyük krizler dünyayı nasıl etkiler?
Büyük krizlerin toplumları nasıl etkilediğini inceleyen M. Riboulet ve P. Boucheron imzalı kitap Prendre Dates’tan uyarlanan Tarihe Not Düşmek, tarihve tiyatronun diyalog halinde olduğu bir oyun. Delphine Ciavaldini yönetimindeki Tarihe Not Düşmek bir tarihçi ve bir sanatçının günceli nasıl kaydettiğini tiyatro sahnesinde gösteriyor. Marc Citti ve Serge Renko’nun rol aldığı oyun Institut Francais İstanbul’un değerli işbirliğiyle, 14 ve 15 Kasım tarihlerinde saat 20.30’da Fransız Kültür Merkezi’nde izlenebilir.

Dünyanın Ortasında Bir Yer
Bu yıl Anadolu Efes’in desteğiyle Gençlik Platformu kapsamında deneyimli oyun yazarı ve yönetmen Özen Yula’nın yazdığı Dünyanın Ortasında Bir Yer, Tuşbalı yepyeni bir tiyatro topluluğunun yorumuyla festivalde yer alıyor. Dünyanın Ortasında Bir Yer; Tuşba Kent Tiyatrosu, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı ve İKSV işbirliğindeki proje kapsamında bir yıl boyunca tiyatro eğitimi alan bölge gençlerinin katılımıyla ve Adnan Tönel’in yönetmenliğinde hayata geçirildi. Bu genç topluluğun ilk prodüksiyonu olan Dünyanın Ortasında Bir Yer, 14 Kasım Perşembe ve 15 Kasım Cuma saat 20.30’da Enka Orditoryumu’nda.

Festivalin ilk haftasında seyirciyle buluşacak diğer yapımlar
İstanbul tiyatro festivali Türkiye tiyatrosunun ulu çınarı Genco Erkal ve 50. yılını kutlayan Dostlar Tiyatrosu’nu, festival kapsamında düzenlenecek bir sempozyum ve sanatçının üç oyununa programda yer vererek saygıyla selamlayacak. 60. sanat yılını kutlayan, bugüne dek birçok ödüle değer görülen Genco Erkal bu vesileyle Yaşamaya Dair, Merhaba ve Bir Deli’nin hatıra Defteri ile festival kapsamında seyirci ile buluşacak. Genco Erkal’a içe işleyen sesiyle Tülay Günal’ın eşlik ettiği sarsıcı bir Nâzım Hikmet uyarlaması olan Yaşamaya Dair 16 Kasım Cumartesi akşamı saat 20.30 Caddebostan Kültür Merkezi’nde festival kapsamında sahnelenecek.

İstanbul Tiyatro Festivali’nin Yeditepe Üniversitesi sponsorluğundaki Öğrenme ve Gelişim Programı kapsamında da Genco Erkal’ın 60., Dostlar Tiyatrosu’nun 50. Yılı’na Saygıyla sempozyumu 17 Kasım Pazar günü Pera Müzesi’nde düzenlenecek. Festival direktörü Leman Yılmaz’ın yapacağı açılış konuşmasını izleyecek oturumlarda Prof. Dr. Ayşegül Yüksel, Prof. Dr. Dikmen Gürün, Prof. Dr. Kerem Karaboğa, Seçkin Selvi, Prof. Dr. Simten Gündeş, Prof. Dr. Zehra İpşiroğlu, Prof. Dr. Zeliha Berksoy ve Zeynep Oral söz alacak. Son oturum Buluşmalar başlığı altında Arif Erkin’den Nurten Tuç’a, Zeynep Irgat’tan Ece Yassıtepe’ye, Meral Çetinkaya’dan, Metin Deniz’e, Tülay Günal’a anıları ve anekdotlarıyla tiyatro dünyasından pek çok değerli ismi bir araya getirecek.

Usta yönetmen Yücel Erten’in sahneye koyduğu Büchner’in iki çarpıcı metni üzerine özgün bir yorum olan Tiyatro Pera yapımı Barakalar ve Saraylar, Alman yazarlar Andreas Sauter ile Bernhard Studlar’ın kaleme aldığı, Kemal Aydoğan’ın sahneye taşıdığı Moda Sahnesi yapımı Ver Parayı! tiyatroseverlerle buluşacak. Özgül Akıncı’nın yönetiminde sahnelenecek Kadar’da seyirciler, Kuzguncuk İskelesi’ni üç oyuncu eşliğinde dolaşacak ve Kral Lear’dan ilhamla yaratılan bir dizi ana tanıklık edecek.

Çağdaş Rus Tiyatrosuna Genel Bir Bakış atölyesi
Golden Mask İstanbul’da programı, günümüz Rus tiyatrosunu neredeyse tüm yönleriyle pratik anlamda sergilerken; Çağdaş Rus Tiyatrosundaki Eğilimlere Genel Bir Bakış atölyesinde tiyatro eleştirmeni Kristina Matvienko, 16 Kasım Cumartesi günü saat 14.00’da The Marmara Pera’da Rus Tiyatrosu’ndaki en ilgi çekici eğilimlerin iç yüzünü aktaracak ve festival programında Rusya’dan gelen oyunlara mercek tutacak.

Çocuklar için: Tiyatroda Bir Gün
İKSV, 2019 yılındaki son çocuk kitabını 23. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında yayımlanan Tiyatroda Bir Gün, çocukları festivalde bir tiyatro oyununun nasıl gerçekleştiğini görmeye ve tiyatronun büyülü dünyasını keşfetmeye davet ediyor. Tiyatroda dolaşırken minik okuyuculara, kedi Romeo da eşlik ediyor.

Sevinç Erbulak’ın yazdığı, Gökçe Eyce’nin resimlediği kitabın yayın yönetmenliğini Burcu Ural Kopan üstleniyor. Bernard van Leer Vakfı’nın desteğiyle ve Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Feyza Çorapçı’nın danışmanlığında yayımlanan kitap, Türkçe, İngilizce ve Arapça olarak üç dilde hazırlanıyor. Tiyatroda Bir Gün, 18 Kasım itibariyle festival boyunca Caddebostan Kültür Merkezi, DasDas, Moda Sahnesi, Toy İstanbul, UNIQ Hall, Zorlu PSM ve İKSV Alt Kat’tan ve anlaşmalı kitabevlerinden ücretsiz olarak temin edilebilecek.

Festival kapsamında Tiyatroda Bir Gün ile ilgili ücretsiz özel etkinlikler de gerçekleştirilecek. 22 Kasım Cuma Baba Sahne’de ve 23 Kasım Cumartesi UNIQ Hall’de 3-5 ve 6-8 yaş gruplarına yönelik olarak düzenlenecek etkinliklerde, çocuklar kitabın yazarı Sevinç Erbulak ile buluşacak ve tiyatronun sahne arkasını birlikte deneyimleme şansı bulacaklar. Etkinliklerle ilgili detaylı bilgi almak ve etkinliklere rezervasyon yaptırmak için: http://rezervasyon.iksv.org/altkat/

İstanbul Tiyatro Festivali biletleri
23. İstanbul Tiyatro Festivali biletleri, Biletix satış kanallarından ve hizmet bedelsiz olarak ana gişe İKSV’den (Pazar günleri hariç 10.00-18.00 saatleri arasında) ve etkinliklerden iki saat önce, etkinlik mekânlarında açılan gişelerden satın alınabilir. Lale Kart üyeleri festival süresince de biletlerini %25’e varan indirimlerle alabilirler.