2050 yılı için korkunç öngörü! İşte gerçekleşmesi muhtemel 15 olay... - Sayfa 6

4. Bugün yediğimiz birçok balık türünün nesli tükenecek.

Şu anda dünya balık stoklarının %87'si ya çok kullanılıyor ya da israf ediliyor. Balıkçılık bu şekilde devam ederse 2050 yılında balık stokları tükenebilir. Bu problemle mücadele eden Birleşmiş Milletler ve Avrupa Komisyonu gibi pek çok kuruluş, bazı türlere kısıtlama getirmeye çalışıyor.

Aslında balıkların ortadan kaybolduğunda neler olabileceği ile ilgili pek bir fikrimiz yok. Yaklaşık 3 milyar kişi, protein tüketimini balıktan karşılıyor; bu da balığı şu an için biftekten daha önemli yapıyor. Hatta deniz ürünlerinin bir çoğu tıbbi alanlarda da kullanılıyor.

Dünyanın %10-12'si geçimini balıkçılıkla sağlıyor, dünya ihracatına 129 milyar dolarlık katkıda bulunuyor. Okyanuslar, her yıl 3 trilyon dolarlık değerli ürün üretiyor. Böyle giderse, önümüzdeki 40 yıl içinde 20 milyon kişi işsiz kalacak ve farklı sektörlere yönelmek zorunda kalacak.

617
2050 yılı için korkunç öngörü! İşte gerçekleşmesi muhtemel 15 olay... - Sayfa 7

5. Milyonlar yiyeceksiz kalabilir.

Sıcak gezegenimiz, her on yılda bir üretilen yiyecek miktarını %2 oranında düşürüyor. Bu çok fazla gibi durmasa da, on yıl sonra 4.440.000 ton yiyeceği kaybedeceğiz anlamına geliyor.

Dünya ısınmaya devam ettiği sürece oluşacak başlıca problemler de şunlar:

- Öncelikle hasarlı ekinler ve patojenler, daha önce bir problem bulunmayan daha sıcak ve kuru bölgelere yayılacak. Bu sıkıntı, özellikle dünyanın yiyecek miktarının büyük kısmının üretildiği Afrika ve Güney Asya'da oluşacak.

- Buğday ve mısır tarlaları %10 azalacak, talepler ise artacak. Sürekli çoğalan nüfus yüzünden %14 oranında talep artışı olacak.

- Pirinç ve mısırın fiyatı iki katına çıkacak.

- Beslenme eksikliği, çocuk gelişimini ciddi şekilde etkileyecek. Gıda eksikliği 3.6 milyon çocuğu orta derecede etkilerken 3.9 milyonu da ciddi şekilde vuracak.

717
2050 yılı için korkunç öngörü! İşte gerçekleşmesi muhtemel 15 olay... - Sayfa 8

6. Yağmur ormanları toplu bir şekilde yok olabilir.

Her sene yağmur ormanlarının büyük bir bölümünü kaybediyoruz, bunun başlıca nedenleri ise insan kaynaklı hatalar ve tarım. Bu gidişle 2050 yılında yağmur ormanları yarı yarıya azalacak, ağaçlar, hayvanlar ve doğal yaşam alanı kaybolacak. Cowtail çam tohumlarından üretilen Taxol gibi kanser ilaçlarının kaynağı da yok olacak.

817
2050 yılı için korkunç öngörü! İşte gerçekleşmesi muhtemel 15 olay... - Sayfa 9

7. Süper mikroplar, her yıl 10 milyon insanı öldürebilecek.

Daha önce kullanılan bazı ilaçlar artık enfeksiyonlara cevap vermiyor, bu yüzden her sene 700.000 insan hayatını kaybediyor. 2050 yılında bu sayının sende 10 milyon olacağı düşünülüyor.

Antibiyotik dirençli bakteri problemi, doktor ve eczacıların rahatça antibiyotik vermesi sonucu şiddetleniyor. Dünya genelindeki çiftçiler de bu ilacı ekinlerinde kullanıyor, hayvanlarının yemlerine katıyor ve hasta olduklarında rahatlıkla hayvanlarına veriyorlar.

Bu kullanımdan dolayı, artık antibiyotikler her yerde bulunuyor. Eğer antibiyotik kullanımıyla ilgili düzenlemeler yapılmazsa, artık antibiyotiklerin çözemediği enfeksiyonlar yüzünden milyonlarca insan ölecek.

917