13. Teknolojiden faydalanıyorsanız, özel hayatınız eskisi kadar gizli olmayacak.
Teknoloji kullanımı giderek yaygınlaşırken, sizin bilgileriniz dijital dünyanın merkezinde toplanıyor. Devam eden bu büyüme, insanlar ve cihazlar arasındaki şeffaflığı artırıyor; yani daha az özeliniz kalıyor.
Kişilerin bilgisayar tabanlı sürümler vasıtasıyla iş yapması sıklaşıyor, etkin bir şekilde kullandığımızda da gizlilik geri planda kalıyor.
Bilgisayar ve internet ile ilgili yapılan bir araştırmada bazı önemli tahminler göze çarpıyor:
- Büyük veri büyük iş demektir. Güvenlik, özgürlük ve gizliliği sağlayan kamu politikası çalışmaları engelleniyor.
- Daha önce aynı anda her yerde gözlenmemiz gibi bir durum yoktu. Şu anda ise kendi isteğimizle gözetim altındayız. Bunun bizi nasıl zor duruma sokabileceğini düşünemiyoruz bile.
- İnsanlar rahatlığı yani teknolojiyi ya da gizliliği tercih edenler olarak bölünecek.
14. Siber saldırılar artıp somut hasar verebilecek.
Pew Araştırma Şirketi ve Elon Üniversitesi raporuna göre, çeşitli milletler, hırsızlar, örgütler ve kötü niyetli kimseler bu saldırıları artıracak. Milyarlarca dolarlık mali kayıp ve can kaybı oluşacak.
Günümüzde ne ülkeler ne de askeri güçleri bu tür saldırıları çok fazla kullanmıyor. Örneğin IŞİD, bu yöntemi yeni yeni kullanmaya başladı ve söylentiler göre de Rusya, yakın zamanda devlet destekli bir hacker grubu oluşturdu.
Bu saldırılar bankaları, işletmeleri ya da özel verileri etkilemiyor; fakat teknoloji olan güvene somut bir şekilde zarar veriyor. Örneğin 2014 yılında Almanya'daki çelik fabrikasına yapılan siber saldırı, ciddi miktarda maddi hasara, özellikle de fabrika içindeki fırınlara zarar verdi. Geçen seneki Stuxnet virüsü de İran'ın nükleer santrifüjlerinde hasara yol açarak beşte birini yok etti.
15. Petrol oldukça pahalıya mal olacak.
İnsanlar daha fazla ev ve araba sahibi oldukça, enerji kaynaklarına olan talep de artıyor. Eğer küresel enerji kullanımı mevcut hızında devam ederse, 2050 yılında bunlar meydana gelecek:
- Petrol talebi %110 artacak, yani günlük 190 milyon varilden fazlasına ihtiyaç duyulacak.
- Fiyatlar iki katına çıkacak
- Atmosferdeki karbon düzeyi iki kat olacak, sıcaklıkları güvenli bir seviyede tutmak zorlaşacak.
Petrol seviyesi azaldığı için tüm dünyada fiyatlar artacak. OPEC tahminine göre bir bidonun 200 dolar olması bekleniyor.
Diğer enerji kaynaklarının peşine düşmek de dikkat gerektiriyor. Örneğin kömür, dünyanın en kirli enerji kaynaklarından biri, HSBC'ye göre de 176 yıllık ömrü var. Bu yüzden fosil türevi olmayan yakıtların rolü artacak.