2025 Yılı İşsizlik Maaşı Ne Kadar? | İşsizlik Maaşı Hesaplama | İşsizlik Maaşı Başvuru Şartları
2025 işsizlik maaşı hesaplama tablomuz ile işten çıkarılmanız durumunda ne kadar maaş alacağınızı hesaplayabilirsiniz. 2025 işsizlik maaşı ne kadar sorusunun cevabı merak ediliyor. Peki, 2025 işsizlik maaşı hesaplama nasıl yapılır? 2025 işsizlik maaşı şartları nelerdir? İşsizlik maaşı başvuru nasıl yapılır? İşsizlik maaşı yüzde kaç maaşa denk geliyor?
Birçok çalışan için beklenmedik bir tecrübe olan iş kaybı, başa çıkması oldukça zor bir durumdur. İş kaybı yaşayan kişiler ciddi gelir kaybına uğrarlar ve iş arama süreçlerinde motivasyonlarını kaybedebilirler. Böyle durumlarda devletin, işsiz vatandaşlarına destek için yürürlükte olan bazı yardım yasaları vardır. İşsizlik maaşı da bu bunlardan biridir.
İşsizlik maaşı nedir?
Sigortalı çalışırken iş kaybı yaşayan işsizlere, yasada belirtilen şartları taşımaları hâlinde işsiz kaldıkları dönem için belirli süre ve miktarda yapılan ödemedir.
İşsizlik Maaşı Hesaplama 2025
İŞKUR'daki adı işsizlik ödeneği olan işsizlik maaşı, işten çıkarılmadan önce sigortalı olarak çalışmış olanların son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanır. Buna göre işsizlik ödeneği miktarı, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları doğrultusunda günlük ortalama brüt kazancının yüzde 40'ıdır. Bu tutar, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80'ini geçemez. İşsizlik ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz.
2025 YILI ASGARİ ÜCRETE BAĞLI İŞSİZLİK ÖDENEĞİ MİKTARI
Son 4 Aylık Prime Esas Kazançların Aylık Ortalaması (TL) | Hesaplanan İşsizlik Ödeneği Miktarı (TL) | Damga Vergisi Oranı | Ödenecek İşsizlik Ödeneği Miktarı (TL) |
---|---|---|---|
Son 4 Ay 2025 Yılına Ait Asgari Ücretle Çalışan | 25.504,50 | 10.201,80 | 0,00759 |
Son 4 Ay 30.000 TL ile Çalışan | 30.000,00 | 12.000,00 | 0,00759 |
Son 4 Ay 50.000 TL ile Çalışan | 50.000,00 | 20.403,60(*) | 0,00759 |
(*) Hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, 4857 sayılı İş Kanunu’na göre aylık brüt asgari ücretin yüzde 80’ini geçemeyeceği için, ödenecek tutar bu sınır ile sınırlıdır.
İşsizlik maaşı nasıl alınır?
Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine başvurmak gerekmektedir. Başvuru, İŞKUR birimine şahsen gelerek veya elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresinden yapılabilir.
İşsizlik maaşı şartları nelerdir?
2025 işsizlik maaşı ne kadar?
2024 Aralık ayının sonlarına doğru Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı sonrasında 2025 asgari ücret zammı ile birlikte işsizlik maaşı da zamlanmıştır. Buna göre en düşük işsizlik maaşı 7.940,33 TL'den 10 bin 332,43 TL'ye yükselmiştir. En yüksek işsizlik maaşı ise; 15.880,66 TL iken, 20 bin 644,86 TL olmuştur.
İşsizlik maaşı ne kadar süre ile alınabilir?
İşsizlik maaşı alabileceğiniz süre, işten çıkış tarihi öncesindeki son üç yıl içinde toplam sigortalı çalışma gün sayınıza göre belirlenir. Dolayısıyla işten ayrılma tarihi öncesindeki son üç yıl içinde; 600 gün sigortalı çalıştıysanız 6 ay (180 gün), 900 gün sigortalı çalıştıysanız 8 ay (240 gün), 1080 gün sigortalı çalıştıysanız 10 ay (300 gün) süre ile işsizlik maaşı alabilirsiniz.
İşsizlik maaşı kimler alamaz?
-
İşsizlik maaşı, işsiz kalan her sigortalı çalışana verilmez.
- Sigortalı çalışırken işsiz kalan bir kişi, işten ayrıldığı tarihten önceki 120 gün çalışmadıysa işsizlik maaşı alamaz.
-
İşsiz kalınan tarihten önceki üç yıl içinde en az 600 gün işsizlik sigorta primi ödenmediyse işsizlik maaşı alınamaz.
İşsizlik maaşı kimler alabilir?
-
600 gün prim ödeyenler 6 ay boyunca işsizlik maaşı alabilir.
-
900 gün prim ödeyenler 8 ay boyunca işsizlik maaşı alabilir.
-
1080 gün prim ödeyenler 10 ay boyunca işsizlik maaşı alabilir.
İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURU NASIL YAPILIR?
Hizmet akdinin feshi sonrası 30 gün içinde İŞKUR'a işsizlik ödeneği başvurusu yapmak gerekiyor. Başvuru, İŞKUR'a şahsen giderek ya da elektronik ortamda e-devlet veya iskur.gov.tr üzerinden yapılabilir. Mecburi mazeretler dolayısıyla yapılmayan başvurular hariç, 30 gün içinde başvurulmaması durumunda, geç kalınan her gün, toplam hak sahipliği gün sayısından düşülür.
Bunların dışunda, işsizlik maaşı ödenebilmesi için sigortalı işsizlerin yeni bir işe girmeye hazır olması gerekmektedir. İşsizlik maaşı başvurusu sonrası sigortalı işsizin iş arayan kaydı yapılır ve güncellenir. Böylece işsiz kalanlara maaş dışında danışmanlık, işe yerleştirme ve mesleki eğitim hizmeti desteği de verilir. Bu yüzden işsizlik maaşı başvurusu vekâletname ile yapılamamaktadır. Başvuru sonuçları, başvuru tarihini izleyen ayda açıklanır.
E- DEVLET İŞSİZLİK ÖDENEĞİ BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ
İŞKUR İŞSİZLİK ÖDENEĞİ BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ
İşsizlik maaşına başvurmak için hangi belgeler gerekir?
E-devlet veya iskur.gov.tr üzerinden yapılan işsizlik maaşı başvurularında sadece işten çıkış tarihi ve IBAN girmeniz istenir. Ancak İŞKUR'a şahsen işsizlik ödeneği başvurusu yapabilmek için gerekli belgeler şunlardır:
-
T.C. kimlik kartı (Nüfus cüzdanı)
-
İşten çıkış belgesi (e-devlet üzerinden)
-
IBAN
-
İşsizlik maaşı başvuru formu
-
İşsizlik maaşı başvuru dilekçesi
İşsizlik maaşı ne zaman ödenir?
İşsizlik maaşı başvuruları, başvuru tarihinden sonraki ay içinde sonuçlanıyor. İşsizlik ödeneği, her ayın beşinde aylık olarak işsizin kendisine ödeniyor. Ödemeler, İŞKUR’a bildirilen IBAN aracılığıyla, IBAN eksik veya hatalı ise en yakın PTT Bank hesaplarına yapılıyor.
İşsizlik maaşı ödeme planı, sigortalılık süresine göre düzenleniyor. İşsiz kalınan tarih itibarıyla en az 120 gün sigortalı çalışmış olanlar işsilik ödeneğinden yararlanabiliyor. En az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olanlara 6 ay, en az 900 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olanlara 9 ay, 1080 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olanlara 10 ay işsizlik maaşı ödeniyor.
İşsizlik ödeneği hangi hâllerde kesilir?
İşsizlik ödeneğinin kesilmesine yol açan durumları, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu 52. madde belirler. Buna göre işsizlik ödeneği almaktayken;
-
İŞKUR tarafından teklif edilen mesleklerine uygun ve son çalıştığı işin ücret ve çalışma koşullarına yakın ve ikamet edilen yerin belediye mücavir alanı sınırları içinde bir işi, haklı bir nedene dayanmaksızın reddeden,
-
Ödenek aldığı sürede gelir getirici bir işte çalıştığı veya Sosyal Güvenlik Kurumundan yaşlılık aylığı (emekli) aldığı tespit edilen,
-
İŞKUR tarafından önerilen meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimini haklı bir neden göstermeden reddeden veya kabul etmesine karşın devam etmeyen,
-
Haklı bir neden olmaksızın İŞKUR tarafından yapılan çağrıları zamanında cevaplamayan, istenilen bilgi ve belgeleri öngörülen sürede vermeyen
sigortalı işsizlerin ödenekleri kesilmektedir.
Sıkça Sorulan Sorular
1. İşsizlik ödeneği alanların sağlık sigortası var mı?
İşsizlik maaşı almaya başlayanların genel sağlık sigortası primleri İŞKUR tarafından ödenmektedir. İşsizlik ödeneği alan kişiler, GSS primleri İŞKUR tarafından ödendiği için sağlık hizmetinden yararlanabilir.
2. 6 ay çalışanlar işsizlik maaşı alabilir mi?
İşten çıkarılmadan önce en az 120 gün (6 ay) sigortalı çalışmış olanlar, işsizlik ödeneği alabilirler. Dolayısıyla, eğer işten ayrılma tarihinizden önce en az 6 ay çalıştıysanız, işsizlik ödeneği alma şartlarından asgari çalışma günü şartını karşılamış olursunuz. Bu yüzden, 6 ay çalışanlar işsizlik maaşı alabilir.
3. İşsizlik maaşı ne kadar kaç ay alınır?
İşsizlik maaşı sigortalılık süresine göre verilir. Bu nedenle; en az 600 gün sigortalı olanlar için 6 ay, en az 900 gün sigortalı olanlar için 9 ay, 1080 gün sigortalı olanlar için 10 ay işsizlik ödeneği alınır.
4. İşsizlik ödeneği hesaplama nasıl yapılır?
İşsizlik maaşı, son 4 aylık prime esas kazancın ortalaması alınarak hesaplanır. İşten çıkarılmadan önceki son 4 aylık brüt kazançlar toplanır ve 120'ye bölünerek günlük ortalama brüt kazanç bulunur. Bunun da yüzde 40'ı alınarak ödenek belirlenir. Ancak bu tutar, brüt asgari ücretin yüzde 80'ini geçemez.
5. 1000 gün sigortalı işsizlik maaşı alabilir mi?
-
600 gün prim ödeyenler 6 ay boyunca işsizlik maaşı alabilir.
-
900 gün prim ödeyenler 8 ay boyunca işsizlik maaşı alabilir.
-
1080 gün prim ödeyenler 10 ay boyunca işsizlik maaşı alabilir.
Bu tabloya göre; 900 gün prim ödeme şartını yerine getiren 1000 günlük sigortalı, 8 ay boyunca işsizlik maaşı alabilir.
6. 600 gün sigortalı işsizlik maaşı ne kadar?
İşsizlik maaşı kişinin ödediği sigorta prim gün sayısına bakılarak ödenir; 600 gün sigortalı olanlar 6 ay işsizlik maaşı alabilir.. İşsizlik maaşı hesaplamasında son 4 aylık SGK brüt ücrete bakılır. Son 4 aydaki brüt kazanç toplanır. 4 aylık gün sayısına (120) bölünür. Bu sonucun da yüzde 40'ı kadarı işsizlik maaşıdır.
7. 2025 En düşük işsizlik maaşı ne kadar?
2025 yılında geçerli olacak en düşük işsizlik maaşı 10 bin 332,43 TL'ye yükselmiştir.
8. 2025 En yüksek işsizlik maaşı ne kadar?
2025 yılı için belirlenen en yüksek işsizlik maaşı; 15.880,66 TL'den, 20 bin 644,86 TL'ye yükseldi.
9. İstifa eden işsizlik maaşı alabilir mi?
Eğer işçi, iş akdini haklı bir nedenle fesih etmişse, işsizlik maaşı alabilir. Dolayısıyla istifa eden işsizlik maaşı alabilir mi sorusu, istifanın haklı nedeni varsa evet olarak cevaplanabilir. Çünkü işçinin istifası, İş Kanunu'nun 24. Maddesi gereği haklı bir nedene dayanıyorsa işçi, işsizlik sigortasından yararlanarak işsizlik maaşı alabilir.
10. İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURUSU İÇİN ŞARTLAR NELERDİR?
-
İşten çıkış tarihinden önceki son 120 gündür sigortalı çalışıyor olmak,
-
İşten çıkış tarihinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,
-
İşten çıkış tarihinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimi ya da e-devlet veya iskur.gov.tr üzerinden şahsen işsizlik ödeneği başvurusunda bulunmak.
Not: Haklı bir nedeni olmadan istifa eden kişiler işsizlik maaşı alamaz.
11. İşsizlik sigortası şartları nelerdir?
-
İşten ayrılma tarihinden önceki son 120 gün çalışmış olmak,
-
İşten ayrılma tarihinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,
-
İşten ayrılma tarihinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak.
12. İşsizlik maaşı maaşın yüzde kaçı?
İşsizlik maaşı miktarı, çalışanın son dört aylık brüt kazancı üzerinden hesaplanır. İşsizlik maaşı, brüt kazancın %40'ı olarak belirlenir, ancak bu miktar asgari ücretin %80'ini geçemez.
13. İşsizlik maaşı ne kadar, kaç ay alınır?
İşsizlik maaşı sigortalılık süresine göre ödenir. Bu nedenle işsizlik ödeneği en az 600 gün sigortalı olanlar için 6 ay, en az 900 gün sigortalı olanlar için 9 ay, 1080 gün sigortalı olan için 10 aylık bir ödeme planı ile yapılıyor.
14. 2025 yılı işsizlik ödeneği miktarı ne kadar?
2025 yılı için işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançlarına göre belirlenmektedir. Günlük ödenek, bu kazançların ortalamasının %40’ı olarak hesaplanır ve bu miktar, aylık brüt asgari ücretin %80’ini aşamaz. Ayrıca, sadece damga vergisi kesintisi yapılmaktadır. İşsizlik maaşına ilişkin hesaplamalar aşağıdaki gibidir:
Kazanç Kategorisi | Brüt İşsizlik Ödeneği (TL) | Damga Vergisi (%0,759) | Net İşsizlik Ödeneği (TL) |
---|---|---|---|
Ödeneğin Alt Sınırı (%40) | 10.402,20 | 78,95 | 10.323,25 |
Ödeneğin Üst Sınırı (%80) | 20.804,40 | 157,91 | 20.646,49 |
35.000 TL Brüt Ücret ile Çalışan | 14.000,00 | 106,26 | 13.893,74 |
55.000 TL Brüt Ücret ile Çalışan | 20.804,40 (*) | 157,91 | 20.646,49 |
(*) 55.000 TL brüt kazancı olan bir sigortalı, hesaplanan ödeneğin tavan sınırını aşması nedeniyle maksimum ödenek tutarını alabilir.