2022'nin öne çıkan olayları: Ölümler, protestolar, savaşlar...

2022 yılına Rusya-Ukrayna savaşı damga vururken, pek çok alanda önemli gelişmeler yaşandı. Kraliçe Elizabeth'in ölümünden İran'daki protestolara kadar, dünyada öne çıkan olaylardan bazları şöyle...

2022'nin öne çıkan olayları: Ölümler, protestolar, savaşlar... - Sayfa 1

2 Ocak

Kazakistan'ın batısında 2 Ocak'ta sıvılaştırılmış petrol gazına (LPG) yapılan zamlar ve ülkedeki sosyoekonomik durum kötüleştiği gerekçesiyle başlatılan gösteriler, ülke geneline yayıldı. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, protestolardan sorumlu tuttuğu hükümetin istifasını kabul etti. Protestoların yayılması sonucu ülke genelinde 5-19 Ocak’ta olağanüstü hal ilan edildi.

120
2022'nin öne çıkan olayları: Ölümler, protestolar, savaşlar... - Sayfa 2

25 Ocak

Burkina Faso'da bir grup asker, yönetime el koyduğunu açıkladı ve devlet televizyonu RTB'de darbe bildirisi okudu. Alıkonulan Cumhurbaşkanı Roch Christian Kabore, 25 Ocak'ta istifa etti, 7 Nisan'da serbest bırakıldı. Darbenin arkasındaki isim Yarbay Paul-Henri Sandaogo Damiba, kendisini cumhurbaşkanı ve başkomutan ilan etti. Damiba, 16 Şubat'ta yemin edip cumhurbaşkanı olarak resmen göreve başladı.

220
2022'nin öne çıkan olayları: Ölümler, protestolar, savaşlar... - Sayfa 3

3 Şubat

ABD Başkanı Joe Biden, ABD güçlerinin, IŞİD lideri Ebu İbrahim el Haşimi el Kureyşi'yi Suriye'de düzenlenen bir operasyonda öldürdüğünü açıkladı.

320
2022'nin öne çıkan olayları: Ölümler, protestolar, savaşlar... - Sayfa 4

24 Şubat 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 Şubat'ta Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a 'özel askeri operasyon' başlattıklarını duyurdu. Böylece Rusya-Ukrayna savaşı başladı. Ukrayna'da sıkıyönetim ve genel seferberlik ilan edildi. Moskova yönetiminin ilan ettiği 'kısmı seferberlik' ile yüz binlerce kişi, Rus ordusuna katıldı. Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson bölgeleri Putin'in 30 Eylül'de imzaladığı belgelerle tek taraflı olarak ilhak edildi.

420