2022 yılına damga vuran eşsiz olaylar listelendi! Daha önce benzeri görülmedi - Sayfa 6

OLİMPİYAT TARİHİNE GEÇEN PATİNAJCI

Amerikalı artistik patinajcı Timothy LeDuc, Kış Olimpiyatlarında yarışan ilk cinsiyet ikiliği olmayan kişi olarak kayıtlara geçti. Şubat ayında Pekin'de düzenlenen turnuvada çiftlerde Ashley Cain ile birlikte yedinci oldu. Bir madalya kazanamadı ama dünya çapında önemli bir etki yaptı.

69
2022 yılına damga vuran eşsiz olaylar listelendi! Daha önce benzeri görülmedi - Sayfa 7

JAMES WEBB TELESKOBU

Temmuz ayından itibaren çalışmaya başlayan ve evrenin büyüleyici fotoğraflarını çeken James Webb Teleskobu 2022 yılında birçok habere damgasını vurdu. 

Bunlardan biri 13 milyar yaşındaki JADES-GS-z13-0 galaksisinin fotoğrafıydı. Büyük Patlama'dan sonraki "çok erken" dönemlere ait bu fotoğraf evrenin bugüne kadar çekilmiş en derin görseli olarak kayıtlara geçti.


Fotoğrafta soluk bir leke gibi görünen noktanın altın standart ölçümlere göre "en uzak gökada" olduğu doğrulandı.

79
2022 yılına damga vuran eşsiz olaylar listelendi! Daha önce benzeri görülmedi - Sayfa 8

İNGİLTERE'DE TARİHE GEÇEN İKİ BAŞBAKAN

İngiltere, 2022'de başbakanlarıyla ilgili bir dizi rekor kırdı: Liz Truss, 45 günlük iktidar süresiyle en kısa görev yapan başbakan oldu. Yerine seçilen Rishi Sunak, 25 Ekim'de göreve geldi ve İngiltere'nin ilk beyaz olmayan Başbakanı oldu.

89
2022 yılına damga vuran eşsiz olaylar listelendi! Daha önce benzeri görülmedi - Sayfa 9

DÜNYANIN EN BÜYÜK BAKTERİSİ KEŞFEDİLDİ

Bilim insanları tarafından tarihe geçen bir keşif haziran ayında yaşandı. Dünyanın en büyük bakterisi keşfedildi. Thiomargarita magnifica adı verilen bakteri mikroskoba ihtiyaç duyulmadan görülebiliyor. Yeni keşfedilen organizma insan kirpiğiyle aynı boyda ve aynı biçimde.

1 cm uzunluğunda ve bilinen bir diğer devasa bakterinin 50 katı büyüklüğündeki bakteri, çıplak gözle görülebilen ilk bakteri olma özelliğinde.

99