2012 GAZETECİLER İÇİN EN KARA YIL OLARAK TARİHE GEÇTİ!
Gazetecileri Koruma Komitesi, 2012 yılının gazeteciler için en kanlı yıl olduğunu açıkladı.
Gazetecileri Koruma Komitesi, 2012 yılının gazeteciler için en kanlı yıl olduğunu açıkladı. Amerika merkezli komite, Suriye’deki iç savaş ve gazetecileri hedef alan saldırıların, rakamın artmasına neden olduğunu bildirdi.
Amerikan'nın sesi sitesinin haberine göre, Gazetecileri Koruma Komitesi, geçen yıl 70 gazetecinin öldürüldüğü, 232 gazetecinin de meslekleriyle bağlantılı olarak hapsedildiğini açıkladı.
Türkiye’de de gazetecilerin hapsedilmesinden kaygı duyduğunu açıklayan komite, Türkiye gibi Suriye, İran, Vietnam ve Etiyopya’da da hükümeti eleştiren gazetecilerin hapse atılarak susturulmaya çalışıldığını kaydetti.
Gazetecileri Koruma Komitesi ilk kez geçen yıl Türkiye’nin “dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi” olduğunu bildirmişti. Son iki yıl içinde oldukça farklı rakamlar arasında iniş çıkışlar yapan örgüt, Türkiye’de yaptığı son incelemelerden sonra Aralık ayı itibarıyla Türkiye’de 49 gazetecinin mesleklerinden ötürü hapsedildiği kararına vardı.
Gazetecileri Koruma Komitesi Direktörü Robert Mahoney, yaşamlarını yitiren gazetecilerin çoğunlukla kendi ülkelerinde öldürüldüklerini ve cinayetleri işleyenlerin yargılanmadıklarını söyledi.
Komite, Suriye’de çatışma bölgelerinde öldürülen veya suikasta hedef olan 28 gazeteciden 24’ünün Suriyeli olduğunu bildirdi.
Bu yıl Suriye’de ayrıca “vatandaş gazeteci” olarak tanımlanan ve bireysel çabalarla olayları kamuoyuna duyurmaya çalışan 13 kişi öldürüldü. Somali’de de en az 12 gazeteci yaşamını yitirdi. Bu cinayetlerden dördünü İslamcı El-Şahab militanları üstlendi.
Pakistan’da ise aralarında Amerika’nın Sesi muhabirlerinden Mükerrem Han Atıf’ın da bulunduğu yedi gazeteci öldürüldü. Atıf’ın öldürülmesini Taliban üstlendi.
Irak’tan ise ilk kez güzel bir haber geldi ve 2003 yılından bu yana ilk kez bu ülkede gazeteci öldürülmediği bildirildi. 2003-2008 döneminde Irak Savaşı’nı takip eden 151 gazeteci yaşamını yitirmişti.