11 Ağu 2009 12:35 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 13:49

101 TÜRK BÜYÜĞÜ'NDEN BİRİYDİ!..SOKAK ORTASINDA ÖLDÜ,3 SAAT SAVCI GELMEDİ!..

101 Türk Büyüğü'nden biri olan Devlet Üstün Hizmet madalyalı Etem Ruhi Üngör, dün sabah ekmek ve süt aldığı bakkaldan dönerken sokakta öldü.


Adı 101 Türk Büyüğü arasına giren ve iki yıl önce ödülünü Başbakan Tayyip Erdoğan'dan alan araştırmacı yazar Etem Ruhi Üngör, sokak ortasında öldü. Savcı geç geldiği için cesedi saatlerce yerde kalan Üngör, geçtiğimiz yıl da dönemin TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın elinden "Üstün Hizmet Ödülü" almıştı. Dünyanın en büyük bilimsel enstrüman koleksiyonunun sahibi olan Etem Ruhi Üngör, tek başına yaşadığı Kadıköy'de 87 yaşında hayatını kaybetti. Kadıköy Şemi Sokak üzerinde bulunan Eser Apartmanı'nda yaşayan Etem Ruhi Üngör, dün sabah erken saatlerde çıkarak bakkala gitti. Ekmek ve süt alan 87 yaşındaki araştırmacı tam evinin önünde düştü. Yaşlı adamın yerde yattığını gören vatandaşlar hemen ambulans çağırdı. Sağlık ekipleri yaptıkları kontrolde Üngör'ün hayatını kaybettiğini tespit etti. Etem Ruhi Üngör'ün cesedi saat 08.00 sıralarında polise bildirildi. Ceset saatlerce yerde kalırken olay yerine savcının gelmesi beklendi. Savcının 11.00'de gelip incelemesini yapmasının ardından Üngör'ün cesedi Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastenesi morguna kaldırıldı. Üngör'ün kalp hastası olduğu öğrenildi.

MÜZİK ALETLERİ KOLEKSİYONERİ

Babası Ahmet Halit Bey ve amcası Muallim İbrahim Etem, Çanakkale'de savaşan Etem Ruhi Üngör, 1922 yılında Niğde'de doğdu. Babası gazi olarak savaştan döndüğü, amcası şehit düştüğü için Etem Ruhi Üngör'e amcasının ismi verildi. Türk müziği konusunda yaptığı araştırmalarla tanınan ve bugüne kadar onlarca kitap yayınlayan Etem Ruhi Üngör, yıllardır itinayla topladığı müzik aletleri ile de alanında çok tanınan bir isimdi. Etnomüzikolog (sosyolojik yaklaşımla müzik), organolog (çalgı bilimci), koleksiyoner ve araştırmacı-yazar olan Etem Ruhi Üngör'ün, altmış senede bir araya getirdiği müzik aletleri koleksiyonu bulunuyordu. Üngör'ün evinde, aralarında Tamburi Cemil Bey'in tamburu, Şeyh Nasır Abdülbakî Dede'nin, Kazasker Mustafa İzzet'in ve Neyzen Tevfik'in neyleri, Sultan Abdülaziz'in lavtası (telli bir çalgı) ve Anadolu ile yurtdışından birçok nadide enstrümanın bulunduğu 750'den fazla müzik aleti yer alıyor.

HAYALİ TÜRK ÇALGI MÜZESİYDİ
Üngör'un kızı Zerrin Ergül, babasının en büyük hayalinin kendi enstrümanlarının yer aldığı Türk Çalgı Müzesi kurulması olduğunu söyledi. Ergül, babasının hayali ile ilgili şu bilgileri verdi: "Her hükümetin kültür bakanı ile temasa geçti. Ancak bu hayalini gerçekleştiremedi. Bu nedenle kırgın gitti. Amcası Çanakkale şehidi olduğu için öldüğünde Çanakkale'ye gömülmek isterdi. Çanakkale'deki Alçıtepe köyüne gömeceğiz. 750 parçalık koleksiyonu vardı. İyi bir teklif gelirse satmayı düşünüyordu." Ruhi Üngör'ü ölmeden önce son gören bakkalı Şenol Akyıldız, Üner'in sessiz biri olduğunu belirterek, "Ünlü olduğunu öldükten sonra öğrendik" dedi. Üngör için bugün ikindi vakti Marmara İlahiyat Fakültesi Camii'nde cenaze namazı kılınacak.