06 Nis 2016 11:52 Son Güncelleme: 20 Kas 2018 08:52

"1000 Güzel Kitap" müzayedesi

- Denizler Kitabevi tarafından bu sene dördüncüsü düzenlenen müzayede, 9 Nisan Cumartesi günü, İstanbul'da yapılacak

İSTANBUL (AA) - SALİHA ÖZDEMİR - Denizler Kitabevi tarafından bu sene dördüncüsü düzenlenen "1000 Güzel Kitap" müzayedesinde yüzlerce kitap, efemera, harita, gravür ve nadir objeler koleksiyonerlerle buluşacak.

Denizler Kitabevi'nin kurucusu ve sahibi Turgay Erol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzayedede, Osmanlı dönemi fermanları, beratlar, Mekke ve Medine ile ilgili yeşil tuğralı fermanlar, İbrahim Müteferrika baskısı nadir kitaplar, Reşat Ekrem Koçu'nun İstanbul Ansiklopedisi, Marting Luther King'in çevirmiş olduğu İncil, Cervantes'in Don Kişot eserinin yurt dışında basılan ve kapağında Arapça "Ya ResulAllah" yazan bir baskısı, Mehmed Emin Ağa Vakfiyesi gibi birçok nadir eserin koleksiyonerlere sunulacağını anlattı.

Erol, İngiliz yazar Shakespeare'nin bu yıl 400. ölüm yıl dönümü olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Müzayedede Shakespeare'nin edite edilmiş ve 7 oyununun folyo olarak basılmış olduğu, ilk baskısı 1685 olan kitabı da satışa sunacağız. Shakespeare'nin bugün okuduğumuz bütün eserleri, bu eserden alınmıştır. Eserin Türkiye'de bulunmuş olması da ilginç. Biz bir fiyat koymadan satışa sunacağız. Bu kitabı 1890'larda Shakespeare'nin bazı oyunlarını Osmanlıca'ya çeviren kişinin getirttiğini, onun terekesinden çıktığını düşünüyorum."

Müzayedede satışa sunulan eserlere fiyat belirlemekte zorlandığını dile getiren Kaptan, "Bir esere bakıyorum ve 'Ben buna bu kadar para verir miyim?' diye düşünerek belirliyorum. Çünkü özellikle kitaplarda fiyat belirlemek çok zor, ilgiye göre kıymetleniyor eser." diye konuştu.

Erol, müzayedeye bir eser koyarken kıymetinden daha uygun fiyatlı olmasına dikkat ettiğini de vurgulayarak, şu bilgileri verdi:

"Mesela, İngiliz gravür sanatçısı Thomas Allom'un gravürlerini yaptığı "İstanbul ve Kostantinopolis" eserinin fiyatı normalde bin, iki bin dolardır. Bu eserden müzayedeye iki tane koyduk, birini bin liradan, birini 2 bin liradan satışa çıkaracağız. Birinin daha fazla olma nedeni şu, normal şartlarda farkedilmeyecek, fore-edge painting denilen, gizli sayfa kenarı boyaması var. Kitabın birinin sayfa kenarına 150 sene önce yapılmış özel bir suluboya resim var."

Müzadeyedede, Osmanlı Türkçesi ile yazılmış bir kürenin de satışa sunulacağı bilgisini veren Erol, kürenin bir eşinin daha olmadığının altını çizdi.

- "Türkiye'de şu anda bizim düzenlediğimiz çapta bir müzayede daha yok"

Müzayede kataloğunu hazırlayan Ahmet Işık Doğan da müzayedenin türünde Türkiye'nin en geniş kapsamlı müzayedesi olduğuna işaret ederek, "Türkiye'de şu anda bizim düzenlediğimiz çapta bir müzayede daha yok. İnsanlar müzayedenin kataloğuna bakınca Türkiye'nin en geniş kapsamlı müzayedesi olduğunu göreceklerdir. Geçmişte iyi müzayedeler vardı ama maalesef artık geniş çapta müzayedeler düzenlenmiyor." dedi.

Doğan, kataloğun 4 bin adet basıldığını ifade ederek, müzayedede satılan kitaplar, efemeralar, gravürler hakkında detaylı bilgilerin yer aldığı kataloğun aynı zamanda ansiklopedik bilgi içeren önemli bir arşiv niteliğinde olduğunu, müzayede sonrasında nadir kitap kategorisinde satıldığını kaydetti.

Matbu kitaplara ilginin azaldığı yönündeki düşünceler hakkında görüşlerini paylaşan Doğan, şunları anlattı:

"Ben insanların kitap okumadığına inanmıyorum. İnternet çıktı, e-kitap çıktı ama insanlar üç boyutlu, ekrandan okumak istemiyorlar. Bunun dışında illa okumak amacıyla kitap almaları şart da değil, insanlar hala kitaplara sahip olmak, onlara dokunmak istiyor. Yeni kitaplara da yüzlerce yıllık bir kitaba da sahip olmak istiyorlar. Mesela, ilk matbaacılardan İbrahim Müteferrika'nın elinin değdiği bir kitaba neden sahip olmak istemesinler? Müzayedelerde kitaba olan ilgiyi görmeyenler, kitaplara ilginin azaldığını düşünüyor olabilir."

"100 Güzel Kitap" müzayedesi, 9 Nisan Cumartesi günü, saat 14.00'da Point Hotel Barbaros'ta gerçekleşecek.