10 gazeteden 7’si İstanbul depremi için riskli zeminde - Sayfa 5

Turkuvaz Medya

Balmumcu’daki binada; Sabah, Takvim ve Fotomaç gazetelerinin yanı sıra çok sayıda televizyon, radyo ve dergi yer alıyor. Genel olarak bu bölge de Sözcü gazetesiyle aynı türden, sağlam bir zemine sahip.

Ancak bu semtte, Ayazma ve Balmumcu derelerinden artakalan alüvyonla yer yer bozulan zeminler de var. Geçmişte bunlar da dâhil birkaç dere Zincirlikuyu’da birleşip vadi boyunca ilerleyerek Ortaköy’de denize dökülüyordu.

59
10 gazeteden 7’si İstanbul depremi için riskli zeminde - Sayfa 6

Yeni Şafak

Yeni Şafak’ın Topkapı’daki merkezi, şu ana kadar ismi geçen gazeteler arasında en kötü zeminde. İstanbul Jeoloji Haritası’na göre “Bakırköy Üyesi” denen ve kireçtaşı ile kiltaşı ağırlıklı olan bir zemin üstünde yer alıyor burası.

Çekmece Formasyonu’nun bir parçası olan bu zemin, yaklaşık 5 milyon yıl önce oluşmuş, yani çok çok genç. Yeterince kayalaşmadığı, zeminin bolca “mactra” fosili içermesinden de belli. Bu, kabuklu bir deniz canlısı. Çünkü İstanbul’un Avrupa yakasının güneyinin neredeyse tamamı gibi bu bölge de jeolojik açıdan kısa süre önce denizdi.

69
10 gazeteden 7’si İstanbul depremi için riskli zeminde - Sayfa 7

Yeni Akit

Yeni Akit gazetesini ve televizyonunu da barındıran bina, Küçükçekmece’nin Halkalı Merkez Mahallesi’nde. Ayamama Deresi’nin taşıdığı alüvyonlarla oluşan ve deprem açısından en riskli türdeki zeminlerden birinde bulunuyor.

Alüvyonun ötesinde çevresini kuşatan zemin de hiç sağlam değil. Gürpınar Üyesi adı verilen; kiltaşı, kumtaşı ve miltaşından oluşan, yaklaşık 23 milyon yıl önce ortaya çıkmış genç bir zemin bu.

79
10 gazeteden 7’si İstanbul depremi için riskli zeminde - Sayfa 8

Zemin kadar, binanın sağlamlığı da önemli

Özetle, tirajı en yüksek 10 gazetenin İstanbul’daki merkezlerinin nasıl bir zemin üzerinde yer aldığını İBB Jeoloji Haritası’nı kullanarak incelediğimizde şunu görüyoruz: Sadece Sabah, Takvim ve Sözcü’nün İstanbul’daki merkezleri “sağlam” denilebilecek zeminde yer alıyor. Diğerleri -ve özellikle Yeni Akit ile muhtemelen Akşam- ise deprem açısından daha riskli zeminlerde konumlanıyor.


89