10 gazeteden 7’si İstanbul depremi için riskli zeminde - Sayfa 3

TürkMedya

Akşam, Güneş ve Star gazeteleri ile TV, radyo ve dergileri de içeren TürkMedya, Küçükçekmece’nin Atatürk Mahallesi’nde, Bahariye Caddesi üstünde. İkitelli Basın Ekspres Yolu’na paralel giden bu caddede, geçmişte Ayamama Deresi’nin taşmasıyla çok sayıda ölüme neden olan seller meydana gelmişti.

İstanbul zemin haritası da bu durumu doğruluyor, zira TürkMedya’nın konumu, son derece gevşek alüvyon zeminin (haritada gri) toprakla buluştuğu bir noktada. Net bir sonuca varmak için tam o noktada zemin etüdü yapılması şart ancak buranın çevresindeki zemin de sağlam değil. “Gürpınar üyesi” diye bilinen ve ağırlıklı olarak kiltaşından oluşan, yaklaşık 23 milyon yıllık görece genç bir zemin bu. Bu zemin de depremde riskleri büyütüyor.

39
10 gazeteden 7’si İstanbul depremi için riskli zeminde - Sayfa 4

Sözcü

Sözcü gazetesinin merkezi, Maslak’ta. Bu bölge İstanbul’un en sağlam zemin türlerinden birine sahip. Yaklaşık 350 milyon yıl önce oluşmuş. Yani öncekiler gibi çok genç bir toprak değil, iyice kayalaşmış bir zemin söz konusu.

49
10 gazeteden 7’si İstanbul depremi için riskli zeminde - Sayfa 5

Turkuvaz Medya

Balmumcu’daki binada; Sabah, Takvim ve Fotomaç gazetelerinin yanı sıra çok sayıda televizyon, radyo ve dergi yer alıyor. Genel olarak bu bölge de Sözcü gazetesiyle aynı türden, sağlam bir zemine sahip.

Ancak bu semtte, Ayazma ve Balmumcu derelerinden artakalan alüvyonla yer yer bozulan zeminler de var. Geçmişte bunlar da dâhil birkaç dere Zincirlikuyu’da birleşip vadi boyunca ilerleyerek Ortaköy’de denize dökülüyordu.

59
10 gazeteden 7’si İstanbul depremi için riskli zeminde - Sayfa 6

Yeni Şafak

Yeni Şafak’ın Topkapı’daki merkezi, şu ana kadar ismi geçen gazeteler arasında en kötü zeminde. İstanbul Jeoloji Haritası’na göre “Bakırköy Üyesi” denen ve kireçtaşı ile kiltaşı ağırlıklı olan bir zemin üstünde yer alıyor burası.

Çekmece Formasyonu’nun bir parçası olan bu zemin, yaklaşık 5 milyon yıl önce oluşmuş, yani çok çok genç. Yeterince kayalaşmadığı, zeminin bolca “mactra” fosili içermesinden de belli. Bu, kabuklu bir deniz canlısı. Çünkü İstanbul’un Avrupa yakasının güneyinin neredeyse tamamı gibi bu bölge de jeolojik açıdan kısa süre önce denizdi.

69